Korankravallerna

Fängelse och utvisning för korankravaller

Publicerad 27 juni 2022 kl 13.06

Inrikes. Idag kom domen mot de fyra män som åtalats efter korankravallerna i Örebro. Samtliga fyra åtalade döms för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Två döms även för våld mot tjänsteman. Påföljden bestäms till fängelse mellan 4 och 5,5 år. Två av männen, båda syrier, ska även utvisas på livstid.

Dela artikeln

Den 15 april 2022 hade Rasmus Paludan beviljats tillstånd att anordna en allmän sammankomst Örebro. Rasmus Paludan skulle under sammankomsten bränna en koran. Sammankomsten kunde dock aldrig inledas och Paludan befann sig aldrig själv i parken.

Redan 17.20 inleddes en förundersökning om våldsamt upplopp. Under de följande drygt två timmarna trappades våldet upp från personerna i parkens sida. Enligt tingsrätten var det fråga om omfattande stenkastning, sparkar, slag med tillhyggen med mera riktat mot såväl polismän som hundar och fordon. Det kastades även tegelpannor och andra lösa föremål mot polismän och polisfordon.

I samband med upploppet forcerades polisens olika avspärrningar. Efter kl. 19.00 stod det klart att polisen inte skulle lyckas upprätthålla ordningen och insatsen avbröts. När de sista poliserna lämnade parken stod fyra polisbilar i brand, och i varje fall en hade avtvingats polisen.

Händelsen krävde omfattande polisförstärkningar från flera delar av landet. Trots erhållna förstärkningar kunde polisen inte kunnat fullfölja sitt uppdrag. Som en följd av händelsen i Sveaparken har minst 71 poliser och åtta polisfordon skadats. Kostnaderna för polisbilarna uppgår till i vart fall över 2,4 miljoner kronor och för tjänsteutrustning till minst 563.000 kronor. Tre polishundar skadades lätt under händelsen.

Polisen möttes enligt Örebro tingsrätt av "ett omfattande våld mot såväl person som egendom". Tingsrätten har bedömt att våldet riktats mot polisen i deras brottsbekämpande verksamhet och utryckningsverksamhet i syfte att försvåra och hindra deras arbete. Domstolen har därför bedömt gärningen som sabotage mot blåljusverksamhet. Vid en helhetsbedömning har tingsrätten bedömt gärningen som grovt brott.

Samtliga fyra åtalade har bekräftat att de befann sig i Sveaparken den 15 april 2022 och erkänt olika grader av inblandning i händelsen. Det är bevisat att alla kastat sten mot polisen. Några av dem har även bland annat forcerat polisens avspärrningar, burit/flyttat och kastat kravallstak samt filmat händelseförloppet. Det sistnämnda har dock inte ansetts olagligt.

Tingsrätten har bedömt att de åtalade begått gärningen tillsammans och i samförstånd med varandra och för tingsrätten okända personer. Samtliga åtalade bedöms ha haft uppsåt till gärningen och ska dömas för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Två av de åtalade döms även för våld mot tjänsteman.

Mot bakgrund av de åtalades respektive inblandning, övriga brott som de döms för samt andra skäl har påföljden bestämts till fängelsestraff mellan fyra och fem och ett halvt års fängelse. Två av de åtalade ska även utvisas, till Syrien. Samtliga fyra ska betala skadestånd till målsägandena.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Hela listan. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus

Mer från Inrikes

Säljare uppmanas leverera varor till box. "Men brottsupplägget förändras varje dag, ibland timme för timme."0 

Sverige skickar 13 reservkraftverk till Ukraina

Regeringens nya beslut.. Är fullt fungerande – men anses behövas bättre i Ukraina.0 

Vetenskap

Lyckad uppsändning av Europas nya rymdraket. Ariane 6 lyfte för första gången.0 

Nord stream-gasen kvar i havet. Mätningarna visar.0 

Kultur

Fler läser fysiska böcker i sommar. Kan vara riktigt bra raggningstrick.0