Enligt undersökningsföretaget GfK åt mer än hälften av svenskarna (55 procent) minst en semla på fettisdagen förra året och med tanke på semlans popularitet räknar branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer enligt ett pressmeddelande med att det även i år kommer ätas minst 5 miljoner semlor bara på fettisdagen idag den 28 februari.
När landets alla bagare och konditorer bakar fem miljoner semlor går det åt 125 ton mandelmassa, 200 ton grädde, 2,5 ton kardemumma, 200 ton vetemjöl och 40 ton smör.
För att få fram dessa 200 ton grädde har man mjölkat nästan 67.000 kor och för att få fram 40 ton smör har 27.000 kossor mjölkats. Totalt behövs drygt 93.000 kossor för att mejerierna ska kunna producera den grädde och det smör landets bagerier och konditorier använder när de idag bakar semlor.
Semlan har en unik ställning i svenskarnas hjärtan och att mer än hälften av Sveriges befolkning under en enda dag äter en semla skapar en känsla av gemenskap över hela landet.
– Trots att landets tusen bagerier bakar så mycket de kan är det tveksamt om de kommer att hinna få fram så mycket semlor som svenskarna vill äta, säger Martin Lundell, vd på branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer i ett pressmeddelande.
Semlor äts framförallt under januari, februari och mars. Mellan vecka två och vecka elva säljs 94 procent av alla årets semlor. Under hösten säljs enbart fyra procent och under våren två procent.