Fria Tider granskar FI
Feministiskt initiativs fem förstanamn på riksdagslistan.

Fi ljuger – köpte minst 45.000 följare på Facebook

Fria Tider avslöjar idag:

  • Minst hälften av partiets Facebook-fans köpta
  • Fi utnyttjade fejkföljarna för att tjäna pengar
  • Amerikan som sålde 35.000 "gilla" till partiet: "Oetiskt och obegripligt"
Publicerad 30 juni 2014 kl 15.44

Granskning. Företrädare för partiet förnekar det bestämt. Men Fria Tiders granskning visar att Feministiskt initiativ har satt i system att köpa stora mängder av falska följare på Facebook.
 – Vi har ordnat 35.000 svenska "gilla" åt dem, berättar vd:n för ett av de företag som feministerna har anlitat, men som drog sig ur eftersom partiet försökte tjäna pengar på bluffen.

Gilla artikeln på Facebook

I lördags skrev Fria Tider om hur Fi i mitten av månaden köpte nästan 10.000 Facebook-fans från Turkiet.

Nu visar Fria Tiders granskning att det feministiska fusket på sociala medier är betydligt mer omfattande än så, och att partiet tagit hjälp av speciella företag för att få en mycket stor mängd nya följare.  

Ett av företagen som anlitats av Fi är Viral FB Marketing i New York, som specialiserar sig på att generera fans på sociala medier åt företag och organisationer.

– Vi har ordnat 35.000 svenska "gilla" åt dem, bekräftar företagets vd Robert Price för Fria Tider.

Det rör sig inte om naturliga fans utan om gilla-markeringar som har "genererats" genom köpta länkar, enligt Price. Han vill inte berätta exakt hur mycket partiet har betalt, men i normala fall tar företaget 120 dollar för 10.000 gillamarkeringar. För 35.000 "gilla" får man med andra ord punga ut med motsvarande knappt 3.000 kronor.

Enligt Price lämnar Viral FB Marketing i normala fall aldrig ut någon information om sina kunder. Att han gör ett undantag för Fi beror på att han anser att partiet har agerat oetiskt genom att i sin kampanj "Skänk en hundring för hundra tusen likes" utnyttja sitt stora antal bluff-följare för att dra in pengar till partiorganisationen.

– I normala fall brukar vi hjälpa våra kunder att dela ut ut gåvor till sina fans när de når sådana milstolpar. Man ger någonting tillbaka, man kräver inte mer. Det är bara löjligt och obegripligt, säger han till Fria Tider.

Feministiskt initativ, som har hyllats i media för sina framgångar i sociala medier, förnekar bestämt anklagelserna om köpta följare.

– F! har inte köpt några likes på Facebook. Politik för oss bygger på förtroende - inte i vår föreställningsvärld att göra en sådan sak, hävdar partiet på Twitter.

Det är dock en lögn – åtminstone om man får tro Robert Price.

– Jag är säker på att det var officiella partimedarbetare som betalade oss för följarna, som levererades i snabbt och smidigt, säger Price, som dock inte vill uppge namnet på den person från Fi som gjort beställningen.

Fria Tider har vid upprepade tillfällen sökt Amanda Mogensen, kommunikationsansvarig i Fi:s partistyrelse, för en kommentar. Hon har dock inte återkommit eller svarat på våra samtal.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Feministerna lockar barn med gratis medlemsskap. Småglin ska möjliggöra fortsatt skattefinansierad kamp mot "rasism".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Allt tyder på att Sverige får ny regering

På måndag nästa vecka hålls misstroendevoteringen. SD, M och KD ställer upp på Vänsterpartiets misstroendeförklaring.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.