Fria Tider granskar FI

Fi-topp torterade sin dotter

  • På valbar plats: Blir lagstiftare om Fi når riksdagen
  • Partiet vägrar kommentera avslöjandet: Kvinnan är kvar som kandidat – trots att hon erkänt brottet
Publicerad 10 september 2014 kl 11.16

Granskning. Ett av de absoluta toppnamnen på Feministiskt initiativs riksdagslista har under 2000-talet åkt fast för att ha torterat sin då femåriga dotter genom att duscha henne med iskallt vatten, visar Fria Tiders granskning av partiet.
 – Vi vill inte kommentera det och inte prata mer om det, säger Fi:s presskontakt Sofia Karlsson.

Dela artikeln

Strax efter EU-valet skrev Fria Tider om hur Feministiskt initiativs nya europaparlamentariker Soraya Post i en DN-intervju hade erkänt att hon gift bort sin minderåriga dotter. Uttalandet väckte frågor eftersom den feministiska rörelsen har varit drivande i kampen mot just barnäktenskap.

Nu kan Fria Tider avslöja nya uppgifter om en av Fi:s absoluta toppnamn inför riksdagsvalet – uppgifter som väcker frågor eftersom politikern är en av partiets mest profilerade i frågan om våld i hemmet.

Den aktuella Fi-politikern är en av de tio främsta på partiets riksdagslista och skulle ta plats som lagstiftare i Sverige om Feministiskt initiativ kommer in i riksdagen i valet. Hon har i valrörelsen profilerat sig som en förkämpe för barns rättigheter och partiet förespråkar på central nivå en hård linje mot våld inom familjen.

Men under andra halvan av 00-talet tvingades den feministiska politikern erkänna att hon hade bestraffat sin då femåriga dotter genom att duscha henne i kallt vatten. Åklagaren planerade först att åtala Fi-toppen för grov fridskränkning men efter att kvinnan erkänt gärningen meddelades hon istället åtalsunderlåtelse och händelsen omrubricerades som ofredande.

I samband med en senare domstolsprocess berättade Fi-toppen om hur dottern hade varit oregerlig och skrikit vid matbordet. Som bestraffning valde feministen därför att ta med sig den lilla flickan in i badrummet och duscha henne med kallt vatten.

Politikern, som själv inte har velat kommentera fallet i Fria Tider, har tidigare försökt förklara beteendet med att hon vid tillfället var stressad eftersom hon "hade barn, hem och egen utbildning att sköta". Efter åtalsunderlåtelsen genomgick hon en föräldrautbildning.

Fria Tider har under veckan förgäves försökt att nå den feministiska toppolitikern för att få en kommentar till händelsen. Vi har även sökt Gudrun Schyman, talesperson för Fi, för att ställa frågor om huruvida kandidatens agerande är förenligt med Fi:s politiska plattform. När Fria Tider till sist lyckas nå partiets presstalesperson Sofia Karlsson ber hon att få återkomma och hör därefter inte av sig igen.

– Vi vill inte kommentera det och inte prata mer om det, säger Sofia Karlsson när Fria Tider ringer upp igen under onsdagsmorgonen.

Med något måste ni väl kunna säga?

– Nej, säger Sofia Karlsson och slänger på luren.

"Våld i nära relationer handlar i huvudsak om mäns våld mot kvinnor och barn", skriver Fi i sitt politiska program.

En amerikansk studie från 2003 visar dock att kvinnor stod för 58 procent av misshandelsbrotten mot barn under samma år. Studien bygger på siffror från det amerikanska socialdepartementet.

Vid 11-tiden på onsdagen stod Fi-kvinnan fortfarande kvar som riksdagskandidat och listades ännu på Feministiskt initiativs hemsida.


Nyheter från förstasidan

Sverige till Ungern: "Ansvarslöst och illojalt" att ni försöker skipa fred

Elisabeth Svantesson kom med hård kritik under ministermöte. "Om man är ordförandeland så reser man alltså inte till Ryssland och pratar med Putin."0 

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.