Fria Tider granskar FI
NUMMER TRE: Victoria Kawesa (Fi) har skulder på totalt 173.636 kronor, enligt Kronofogden. Hon är nummer tre på Fi:s riksdagslista och blir därmed lagstiftare i Sverige om partiet når riksdagen.

Fi-topp lurade invandrare städa gratis

Publicerad 11 september 2014 kl 17.51

Granskning. Genusforskaren Victoria Kawesa, 39, står på plats nummer tre på Feministiskt initiativs riksdagslista. Nu visar Fria Tiders granskning att hon har lurat sin polska städerska på 11.600 kronor för städning av sin våning i Stockholm – pengar som den högprofilerade feministen vägrar betala.
 – För mig är det mycket pengar. Jag måste betala skatt varje månad, säger städerskan till Fria Tider.

Dela artikeln

Victoria Kawesa har i media profilerat sig som en "rasifierad feminist och antirasist" och är vid sidan av sin politiska karriär anställd som skattefinansierad genusforskare vid Linköpings universitet.

39-åringen var tillsammans med den flerfaldigt brottsdömde AFA-veteranen Tobias Hübinette en av medförfattarna till regeringens hårt kritiserade rapport om "afrofobi".

Samtidigt har hon skulder på totalt 173.636 kronor. Kronofogden har i sin indrivningsdatabas registrerat 4 aktuella och 21 avregistrerade betalningsförelägganden.

De aktuella skulderna gäller bland annat ett obetalt inköp för 5.200 kronor på Stadium och andra dyra kreditinköp, som feministen genomfört när hon redan var skyldig andra fordringsägare pengar.

En annan skuld rör omfattande städhjälp i hemmet som den 39-åriga toppolitikern köpt av en polsk städerska – men sedan avstått från att betala.

Städerskan, som nu har tvingats lämna vidare fakturan på 11.600 kronor till Kronofogden, säger till Fria Tider att hon varje vecka åkte hem till Victoria Kawesas privata lägenhet för att städa.

– Jag tvättade hennes fönster och städade allt annat, säger städerskan.

Bluffade om betalning
När Fi-toppen plötsligt slutade betala för tjänsterna, två veckor i rad, bad städerskan om en förklaring. Istället för att bita i det sura äpplet och börja städa sin egen bostad valde den 39-åriga karriärfeministen att ljuga, och lura den polska städerskan att jobba vidare – gratis.

– Hon sade bara att hon skulle betala veckan därpå men gjorde aldrig det. För mig är det mycket pengar. Jag måste betala skatt varje månad, så jag var tvungen att göra något, säger den polska städerskan till Fria Tider.

Politikern gjorde sig därefter oanträffbar och vägrade att svara på samtal.

– Jag skickade sms flera gånger: "Vänligen betala fakturan". Jag försökte ringa men hon svarade inte. Hon ville inte ha kontakt med mig, berättar städerskan och fortsätter:

– Sista gången jag var där sa hon att hon hade varit vid Europaparlamentet och att hon skulle ta med sig hela sin familj och åka till Bryssel. Jag vet inte var hon är, vad hon gör och varför hon vägrar betala det hon är skyldig mig, säger städerskan.

Vägrar kommentera
Fria Tider har vid upprepade tillfällen sökt Victoria Kawesa för att få en kommentar, men hon har inte besvarat våra samtal.

När Feministiskt initiativs talesman Sofia Karlsson konfronteras med uppgifterna ber hon först att få återkomma. Vid ett senare samtal vill hon veta vilken publikation det är som ringer, och när hon får höra att det är Fria Tider avböjer hon att kommentera.

– Vi vill inte prata med er, så tack så mycket, säger Sofia Karlsson och slänger på luren.

Den polska städerska som Fria Tider har talat med uttrycker förvåning när hon får höra att Victoria Kawesa är en toppkandidat för ett politiskt parti.

– Jag hade ingen aning. I vanliga fall brukar politiker vara eleganta och vänliga personer. Det var en väldigt, väldigt stor överraskning för mig.

Kan ha gjort rutavdrag
Tidigare har Victoria Kawesa uttryckt hård kritik mot att "välbärgade svenskar" använder sig av det så kallade rutavdraget för att anställa invandrarkvinnor från Östeuropa som städerskor.

– Det behövs ett feministiskt perspektiv i den här debatten. De som städar är ofta kvinnor från exempelvis Baltikum som tvingas lämna sina barn där för att städa åt välbärgade svenskar, sade Victoria Kawesa till den skattefinansierade vänstertidskriften ETC i juni i år.

Fria Tider har varit i kontakt med Skatteverket för att få reda på om Kawesa använt sig av rutavdraget för att finansiera sin polska städerska under året, men fick som svar att feministtoppens skattedeklaration för 2014 ännu inte har blivit offentlig.

Artikeln har uppdaterats.


Nyheter från förstasidan

Ryssland och Nordkorea sluter försvarspakt

Lovar hjälpa varandra vid angrepp. Putin togs emot med pompa och ståt i Pyongyang.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.