Islamiska staten
I denna video från förra sommaren slaktas 1700 människor som ett led i det pågående folkmordet i Syrien och Irak. Mannen som ringats in med rött överlevde massakern.

32 jihadister fick bidrag för att slåss för IS

Publicerad 20 maj 2015 kl 20.40

Utrikes. 32 IS-krigare från Danmark har fått bidrag under tiden de krigat i Syrien, avslöjade danska Radio 24 Syv i måndags.

Gilla artikeln på Facebook

Sammanlagt handlar det om närmare 400.000 kronor som betalats ut i bidrag till de 32 jihadisterna medan de deltagit i terrorhandlingar och övergrepp i Mellanöstern. Men i Danmark, tillskillnad från Sverige, finns det en mycket bred politisk enighet om att det är fel att IS-krigare får bidrag eller stöd från staten.

– Jag tror inte att någon över hela det politiska spektrumet i Danmark stöder idén att man kan fortsätta kvittera ut sin dagpenning när man är i Syrien, säger Radikale Vänstres rättspolitiske talesman Jeppe Mikkelsen men tillägger:

– Problemet för oss är att kunna bevisa att man begått krigshandlingar.

Den svenske terrorforskaren Magnus Ranstorp kommenterar i radioinslaget att det är viktigt att strypa alla utbetalningar till terroristerna för att få stopp på dem.

– De vet uppenbarligen hur man utnyttjar systemet och kontrollmekanismerna i systemet fungerar tydligen inte, så man behöver se över det och man måste stoppa varje krona för att göra det svårare för dem, säger han.


Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Missar aldrig chansen att utmåla oss som monster. Kultförfattaren Jim Goad förklarar hur vi hamnat här.0 Plus

Ekonominyheter

Ingves krislån kan leda till personlig konkurs

Okänd fälla hotar styrelseledamöter i aktiebolag.. Svensk lagregel gör det omöjligt låna till kostnader i en kris.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Svenskar vistas utomhus 43 procent mer än vanligt. Överläkare: 70-åringar "som trotsiga tonåringar".0 Plus

Professorn: "Stäng ner samhället nu". Folkhälsomyndighetens strategi fortsätter sågas.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0