Elin och afghanen
Aino Pennanen livesände sin aktion via Facebook, precis som Elin Ersson.

Finsk miljöpartist försökte göra en Elin – slängdes av planet direkt

Scrolla ned för video

Publicerad 1 augusti 2018 kl 11.15

Utrikes. Den svenska asylaktivisten Elin Ersson lyckades stoppa utvisningen av en våldsdömd 52-årig afghan och försena ett flygplan i flera timmar genom att vägra sätta sig ner. Men när en kvinnlig miljöpartist i Finland försökte göra samma sak på ett Finnair-plan kastades hon snabbt och bryskt av planet.

Gilla artikeln på Facebook

Aino Pennanen, som är partijurist för De gröna i Finland, vägrade under tisdagen att sätta sig ner när hennes plan skulle lyfta från Helsingfors-Vanda flygplats.

Precis som Elin Ersson i Sverige livesände hon sin aktion via Facebook. Pennanen berättade att hon motsatte sig tvångsavvisningen av en invandrare ombord på planet, som var på väg till Berlin.

Den finländska miljöpartisten blev dock snabbt avkastad från planet, som kunde lyfta endast tio minuter försenat.

Läs också: Här slår finska polisen ner afghanernas sittprotest

– En person måste föras bort från planet på grund av störande beteende. Det var ett myndighetsuppdrag och vi kan inte kommentera mer än så, säger Finnairs presstalesman Mari Kanerva till Yle.

När vänsteraktivisten Elin Erfors gjorde samma sak på ett passagerarplan på svenska Landvetter förra veckan försenades planet med flera timmar och utvisningen av den 52-årige afghanen, som är dömd för misshandel, stoppades.

De grönas ordförande Touko Aalto ger sitt stöd för Aino Pennanens aktion.

"Den modiga Aino Pennanen försökte hindra tvångsavvisningen av en person. Att lyfta fram skriande människorättsproblem kan inte hänga på en enskild persons civilkurage", skriver han på Twitter enligt Yle.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.