Covid-19 i Sverige

Fler experter varnar för katastrof: "50.000 döda svenskar" – lågt räknat

Publicerad 5 mars 2020 kl 14.39

Inrikes. Folkhälsomyndigheten har tonat ned faran med coronaviruset och Sverige måste nu förbereda sig för ett värsta scenario med tiotusentals döda, hävdar flera tunga experter. Risken att en majoritet av svenskarna smittas är mycket stor, enligt Fredrik Elgh, överläkare och professor i virologi vid Umeå universitet.
 "Med 1 procent dödlighet blir utfallet 50.000 döda", konstaterar han i Svenska Dagbladet.

Gilla artikeln på Facebook

I måndags varnade Björn Olsen, infektionsprofessor på Uppsala universitet, för att mellan 60 och 80 procent av världens befolkning kommer smittas av coronaviruset. Det är det mest troliga scenariot, enligt honom.

Men fler experter varnar för ett liknade händelseförlopp.

Fredrik Elgh, professor i virologi, har skrivit en debattartikel i SvD.

"Hur stor andel av befolkningen som kommer att insjukna är också svårt att sia om men risken att en majoritet av oss får sjukdomen i någon form är mycket stor. Om det blir så måste vi förbereda oss på en rejäl anstormning som kommer att påverka både oss som individer och vårt samhälle. Och att många kommer att dö", skriver han i tidningen och påpekar att om hälften av Sveriges befolkning smittas med en procents dödlighet, vilket är lågt räknat, innebär det 50.000 döda svenskar.

Detta baserar han på hur tidigare pandemier påverkat landet, något han forskat på. Han betonar, med eftertryck, att Sverige måste förbereda sig på detta värsta scenario "omedelbart".

Aftonbladet har talat med flera som varnar för vad som kan hända och som hävdar att Folkhälsomyndigheten tonat ned allvaret i viruset.

Ökningskurvorna i Sverige har inledningsvis varit exponentiella, påpekar ovannämnda Fredrik Elgh i tidningen.

För ett par dagar sedan påstod statsepidemiologen Anders Tegnell i DN att dödligheten kommer "sannolikt att hamna på samma nivå som när det gäller vanlig influensa”.

Joacim Rocklöv, epidemiolog och professor vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet, delar inte den bedömningen. Bevisen tyder tvärtom på att mortalitetsrisken, som han kallar det, är betydligt högre.

– Jag tyckte nog att det verkade uppenbart mycket tidigare att det här skulle spridas mer, när man tonade ner det rätt mycket från Folkhälsomyndighetens håll. Man skulle egentligen ha varit mer på sin vakt, säger han till Aftonbladet.

Anders Tegnell står dock fast vid sina bedömningar och jämförelsen med en influensa. Han tycker det är helt orimligt att halva befolkningen skulle smittas. Något sådant "kommer inte hända", förklarar han i Aftonbladet och påpekar att en procent smittats i Kina, utifrån ett antal på 10 miljoner. Det är fakta och allt annat är spekulationer, enligt Folkhälsomyndigheten.


Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Afghanerna våldtog flickor. Ett av offren försökte ta sitt liv efter övergreppen – men våldtäktsmännen får milda straff.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SD-tjänsteman portas av partiet

Ville skapa "svenska zoner". SD reagerar snabbt på vänsterextrema Expos avslöjande.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.