Massakern i München


Foto: FT Grafik

Terror i München: Minst tio döda och många skadade i skjutningar

  • 18-årige iraniern Ali sköt vilt vid Olympiagallerian
  • Vittne hävdar: Han skrek "Allahu akbar"
  • Flera av dödsoffren var barn som åt på McDonalds
  • Tio döda och 21 skadade. Ali tog sitt liv efter dådet
Publicerad 22 juli 2016 kl 18.38

Utrikes. femårsdagen av Anders Behring Breiviks terrordåd i Norge är minst tio personer dödade och ett tjugotal skadade i vad som ser ut att vara ett terrordåd i tyska München. Skottlossningar bröt under fredagskvällen ut vid ett köpcentrum, en McDonalds-restaurang och ett parkeringshus i närheten. Enligt polisens presskonferens vid 02.30 inatt är gärningsmannen, som tog sitt liv efter dådet, en iranier med både tyskt och iranskt medborgarskap. Han har identifierats som 18-årige Ali Sonboly.

Gilla artikeln på Facebook

En "stor insats" inleddes vid köpcentrumet Olympia (OEZ) efter att en gärningsman öppnat eld inne i lokalerna vid 18-tiden på fredagskvällen, rapporterar Süddeutsche Zeitung. Samtidigt kom larm om en skjutning vid en McDonalds-restaurang i närheten av köpcentrumet, rapporterar Daily Express.

Daily Mail skriver att en gärningsman massakrerade flera barn utanför restaurangen samtidigt som han skrek "Allahu akbar". En film från händelsen visar hur en man öppnar eld mot personer utanför restaurangen.

– Jag kom ut från toaletten och hörde liksom ett larm. Pang, pang, pang. Han dödar barnen. Barnen satt och åt. De kan inte springa, säger en chockad kvinna till CNN.

Skott avlossades också vid ett parkeringshus i samma område.

Tio döda
Tio människor uppges ha dödats i terrordramat, inklusive förövaren som tog sitt liv efter dådet. Uppemot ett tjugotal skadades, varav tre vars tillstånd är kritiskt. Gärningsmannens döda kropp påträffades senare på en sidogata nära köpcentrumet med en skottskada i huvudet som han misstänktes ha åsamkat sig själv. Det dröjde nästan två och en halv timme innan kroppen hittades, trots det massiva polispådraget.

Vid polisens presskonferens inatt framgick, enligt Die Welt, att gärningsmannen var den 18-årig iraniern Ali Sonboly som hade både tyskt och iranskt medborgarskap. Ali ska enligt polisen av allt att döma ha opererat ensam under attacken.

Det är oklart vad 18-åringen haft för motiv till dådet. Myndigheterna har manat till försiktighet med spekulationer och det framfördes under kvällen och natten anklagelser om att den 18-årige invandraren var såväl högerextremist som islamist.

Enligt uppgifter i flera tyska medier ska gärningsmannen ha utbrustit "Jag är tysk!" vid parkeringshuset. En video visar dock att uttalandet är ett svar till en grupp ur allmänheten som skriker nedsättande begrepp till mannen med anspelning på att han är invandrare. Bland annat ropar en person "blatte".

När iraniern protesterar och svarar "Jag är tysk" motiverar han det med att han är "född här" och har gått på tyskt socialbidrag i form av Hartz 4, som ungefär motsvarar svenska Fas-3. Därefter avlossar han en skottsalva mot gruppen, som tar skydd bakom ett betongfundament.

Under skottdramat på köpcentret ska gärningsmannen enligt vittnen ha ropat "Åt helvete med utlänningar!", skrev Daily Mail under kvällen. Den uppgiften försvann senare ur den brittiska tidningens artikel.

En muslimsk kvinna som blev vittne till händelsen säger istället till CNN att mannen skrek "Allahu akbar!"

Bayerns inrikesminister Joachim Herrmann uppgav under kvällen att "minst tre gärningsmän" befann sig på flykt efter skjutningarna, enligt Bild. Den uppgiften togs senare under natten tillbaka då myndigheterna uppgav att de inte letade efter några fler gärningsmän.

Under de tidiga morgontimmarna utfärdade myndigheterna ett "försiktigt faran över", skriver AP. Två personer som setts på platsen och som av vittnen uppfattats ha varit medgärningsmän hade då hittats och identifierats. Ingen av dem hade med dådet att göra utan hade, liksom hundratals andra, flytt från platsen.

Polisen uppmanade under terrordramat människor i München att undvika området kring OEZ och alla andra offentliga platser i storstaden.

"Stanna kvar i era lägenheter. Lämna gatorna!", löd en uppmaning på Twitter.

I centrala München rådde enligt uppgift panik bland civilbefolkningen under kvällen. Människor skrek och grät och tungt beväpnad polis försökte upprätthålla ordningen, rapporterar BR24.

Hela kollektivtrafiken i München, plus stora delar av taxitrafiken, stängdes ned efter uppgifterna om terrordåden, skriver Bild. Många restauranger höll också stängt under kvällen på grund av oroligheterna.

En anställd på ett apotek berättade för SZ att hon hörde skottlossning på köpcentrumets bottenplan. Flera personer sprang i panik från butiken och polisen uppmanade anställda att vara kvar i butikerna.

– Vi får inte gå ut, säger hon.

Dåden sker bara dagar efter att ett så kallat ensamkommande flyktingbarn, som tros ha haft kopplingar till Islamiska staten, sköts till döds av polis i samband med att han gick till attack mot människor med kniv och yxa i ett tåg utanför Würzburg.

Artikeln har uppdaterats. Flertalet rättelser har, liksom i andra medier, gjorts under kvällen, natten och lördagsmorgonen.


Coronavaccin

Blodbad vid jättelikt invandrarbråk. Migrationsverkets beslut: "Omänskligt" att skicka afghanen tillbaka till Ungern trots avslag på asylsökan.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.