Massakern i München
Ali David Sonboly.

Han mördade nio i massakern i München

Publicerad 23 juli 2016 kl 22.06
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Ali David Sonboly. Under lördagen började bilder cirkulera på 18-åringen som under fredagskvällen dödade nio oskyldiga offer vid Olympiagallerian i München.

Gilla artikeln på Facebook

Polisen tycks nu helt ha avfärdat hypotesen om att den unge iraniern inspirerats av islamistisk terror. Istället klassas han som en "störd ensling" som var som besatt av skjutningar och massmord, skriver Daily Mail.

Natten till lördagen slog polisen till mot Sonbolys föräldrahem, en lägenhet som uppges kosta över 14.000 kronor i månaden i hyra. Där påträffades högar av dokument om "masskjutningar".

Han uppges även ha varit "besatt" av våldsamma dataspel och i spelvärlden kallade han sig själv "God like" och "Psycho". Samtidigt hade han stängts av från ett chattrum på grund av sina aggressiva och hotfulla utfall mot andra chattare. Han ska även ha fått "psykiatrisk vård".

Mordvapnet uppges ha varit en halvautomatisk Glock 17. Såväl vapnet som ammunitionen till det hade Ali kommit över illegalt men polisen vet än så länge inte hur.

Lockade med snygg tjej
Ali hade på oklart sätt lyckats hacka en ung attraktiv turkisk tjejs Facebookkonto och använt det för att locka sina offer till McDonalds vid Olympiagallerian.

"Kom till köpcentrumet idag klockan 16 så köper jag något till dig om det inte är för dyrt", skrev han i ett inlägg som väckte en hel del misstänksamhet.

"Du kanske inte har några vänner?" frågade sig en tjej.

Det är inte känt om Facebookinlägget lockade dit någon, men minst tre av dödsoffren var kosovoalbaner medan tre var turkar.

Under en häcklande orddispyt under terrordramat mellan Ali David Sonboly och vittnen till dådet hävdade den 18-årige iraniern att han var född i Tyskland. Det är inget som officiellt bekräftats ännu. Myndigheterna säger dock att han hade bott i München i minst två år och att han hade både tyskt och iranskt medborgarskap.


Ekonominyheter

"Libra" ska konkurrera med bitcoin. Stora betaltjänster är med på projektet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. Ivar Arpis text för upp frågan om Sveriges förslumning till debatt.0 Plus

Vetenskap

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Kultur

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0 

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0