Massakern i München
Ali David Sonboly.

Han mördade nio i massakern i München

Publicerad 23 juli 2016 kl 22.06
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Ali David Sonboly. Under lördagen började bilder cirkulera på 18-åringen som under fredagskvällen dödade nio oskyldiga offer vid Olympiagallerian i München.

Gilla artikeln på Facebook

Polisen tycks nu helt ha avfärdat hypotesen om att den unge iraniern inspirerats av islamistisk terror. Istället klassas han som en "störd ensling" som var som besatt av skjutningar och massmord, skriver Daily Mail.

Natten till lördagen slog polisen till mot Sonbolys föräldrahem, en lägenhet som uppges kosta över 14.000 kronor i månaden i hyra. Där påträffades högar av dokument om "masskjutningar".

Han uppges även ha varit "besatt" av våldsamma dataspel och i spelvärlden kallade han sig själv "God like" och "Psycho". Samtidigt hade han stängts av från ett chattrum på grund av sina aggressiva och hotfulla utfall mot andra chattare. Han ska även ha fått "psykiatrisk vård".

Mordvapnet uppges ha varit en halvautomatisk Glock 17. Såväl vapnet som ammunitionen till det hade Ali kommit över illegalt men polisen vet än så länge inte hur.

Lockade med snygg tjej
Ali hade på oklart sätt lyckats hacka en ung attraktiv turkisk tjejs Facebookkonto och använt det för att locka sina offer till McDonalds vid Olympiagallerian.

"Kom till köpcentrumet idag klockan 16 så köper jag något till dig om det inte är för dyrt", skrev han i ett inlägg som väckte en hel del misstänksamhet.

"Du kanske inte har några vänner?" frågade sig en tjej.

Det är inte känt om Facebookinlägget lockade dit någon, men minst tre av dödsoffren var kosovoalbaner medan tre var turkar.

Under en häcklande orddispyt under terrordramat mellan Ali David Sonboly och vittnen till dådet hävdade den 18-årige iraniern att han var född i Tyskland. Det är inget som officiellt bekräftats ännu. Myndigheterna säger dock att han hade bott i München i minst två år och att han hade både tyskt och iranskt medborgarskap.


Coronavaccin

Blodbad vid jättelikt invandrarbråk. Migrationsverkets beslut: "Omänskligt" att skicka afghanen tillbaka till Ungern trots avslag på asylsökan.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SD-topparna firar med champagne: "Största segern"

Efter dagens riksdagsdrama. Beskrivs som partiets största framgång någonsin.0 

Ekonominyheter

Swish låg nere fjärde dagen i rad

Problem hos SEB på fredag, lördag och söndag.. På måndagen drabbades Swish återigen av problem – hos samtliga banker.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Vetenskap

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Fysisk träning mycket effektivt vid ångest. Påtagliga resultat även för kroniskt ångestdrabbade.0 

Kultur

Rapparen "Timbuktu" blir hedersdoktor vid Lunds universitet. Känd för låt om att misshandla sverigedemokrater.0