Flera länder har skickat farkoster till Mars

Publicerad 19 augusti 2020 kl 10.04

Vetenskap. Under sommaren har Mars befunnit sig i ett fördelaktigt läge i förhållande till jorden. Det har gjort att det varit högt tryck på uppskjutningar till planeten och hela tre farkoster har påbörjat sin resa till Mars.

Gilla artikeln på Facebook

Bakom de olika satsningarna står Förenade Arabemiraten, Kina och USA.

Under sommaren var det som mest kostnadseffektivt att sända upp en farkost till Mars eftersom planeten då befann sig i en bra position i förhållande till jorden. Avståndet var som kortast vilket innebär att det krävs mindre raketbränsle för att ta sig fram till Mars.

För Förenade Arabemiraten är vädersatelliten al-Amal, eller Hope som den också kallas, den första sonden som emiraten sänder upp till Mars. Det är en vädersatellit vars syfte är att studera atmosfären på Mars under tiden som den ligger i omloppsbana runt planeten.

Väderförhållandena för Hope var inte de bästa vid den planerade uppsändningen. Två försök fick avbrytas innan sonden till sist kunde påbörja sin resa mot Mars den 19 juni klockan 23.58 svensk tid. Sonden lämnade rymdbasen Tanegashima i Japan för påbörja sin resa mot Mars där den ska ligga i omloppsbana i ett Marsår, motsvarande 687 jorddagar. För den som missade uppsändningen finns den att titta på i efterhand här.

För Kinas del var det Marsfarkosten Tianwen-1 som sköts upp av raketen Long March 5 från Hainan i södra Kina. Innan uppskjutningen var det inte känt exakt när den skulle ske. Det visade sig bli den 23 juli, tidigt på morgonen svensk tid, och här kan man se uppskjutningen i efterhand. Tianwen-1 har med sig en sond som kommer att ligga i omloppsbana runt Mars. Dessutom finns en landare och ett obemannat fordon som, om allt går enligt plan, ska undersöka planetens yta. Det blir Kinas första försök att landa på en annan planet.

Även USA passade på att skicka iväg sin Mars-rover Perseverance till planeten. Perseverance uppdrag är bland annat att leta efter tecken på forntida liv och att utforska en geologiskt mångsidig landningsplats. Ombord på Perseverance finns världens första rymdhelikopter, som är solcellsdriven och i drönarstorlek. USA har tidigare sänt upp fyra andra Marsbilar, men det är första gången en helikopter är med ombord. Uppsändningen skedde med hjälp av raketen Atlas V som lyfte från Cape Canaveral i Florida, USA, den 30 juli. Det blev en lyckad uppsändning och nu pågår nedräkningen för när Perseverance kan landa på Mars. Marsroverns resa kan följas i realtid.


Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Asylkaoset

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Staffanstorp, Jönköping, Strömstad, Vänersborg. Klicka för att se de klankriminella i din hemstad – data från polisens hemliga rapport.0 Plus

Mer från Vetenskap

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg

Tros ha begravts med gravgåvor.. "Visar hur lika varandra vi är över årtusendena ."0 

Studie: Vanlig Alvedon ändrar din personlighet

Ökad riskbenägenhet, lägre empati.... Nu slår forskarna larm om vanliga värktabletternas okända effekter.0 Plus

Vetenskap

Högljudd sång smittar värst. Forskare studerade hur mycket partiklar vi avger när vi sjunger.0 

Myt om "Fattigsverige" synas av forskare. Svenska arbetare hade bättre betalt än de allra flesta innan S grep makten.0 Plus

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0