Detalj från rapport

"Flyktingbarn" bakom trakasserierna i Alvesta

Publicerad 24 september 2012 kl 22.18

Inrikes.Skolpersonal som inte ingriper mot misshandel och unga tjejer som utsätts för trakasserier både på och utanför skolan. Det kan man läsa om i Skolinspektionens rapport om händelserna på gymnasieskolorna i Alvesta, som Fria Tider skrev om förra veckan. Ändå har Skolinspektionen valt att avsluta ärendet utan åtgärd.

Gilla artikeln på Facebook

Trakasserierna på Allbo Lärcenter i Alvesta är mer omfattande än vad kommunens representanter tidigare medgett. Det avslöjar en tre sidor lång rapport ifrån Skolinspektionen som Fria Tider fått ta del av. I rapporten framkommer bland annat att skolorna och kommunen känt till problemen en längre tid, att det är ett större antal elever som drabbats och att trakasserier även förekommer utanför skoltid.

I rapporten konstaterar Skolinspektionen att de två kvinnliga anmälarna blivit fysiskt och psykiskt misshandlade på skolan. Bland annat genom olika gester, genom att de kallats för "djävla hora" och genom att en av flickorna blivit inknuffad i ett skåp. Den fysiska misshandeln anmälde tjejerna till kuratorn som lät bli att ingripa, istället har tjejerna uppmanats att kontakta någon vuxen om det skulle hända igen. Skolan har heller inte gjort någon polisanmälan av trakasserierna eller misshandeln.

Av rapporten framgår vidare att kuratorn och lärare på skolan vid flera tillfällen försökt prata med de manliga elever som trakasserat och misshandlat flera tjejer "om språkbruk och attityder", utan resultat. Problemen blev under förra året så allvarliga att man inte längre kunde låta eleverna äta i samma matsal. Men det var inte de elever som trakasserat som stängdes av från matsalen, utan eleverna från den skola som utsatts för trakasserierna.

I Skolinspektionens rapport kan man läsa att "Det har förekommit kränkande behandling på skolan. Det är sannolikt att X har varit utsatt. Det är klart att Y upplevt sig utsatt". Trots denna formulering valde Skolinspektionen att 22 augusti lägga ned ärendet, som skäl angavs då att "Det är inte visat att kränkande behandling enligt skollagen förekommit".

Fria Tider kontaktade därför Elizabeth Malmstedt på Skolinspektionen. Inledningsvis är hon tillmötesgående när Fria Tider ställer sina frågor. Bland annat berättar hon att de manliga elever som sysslat med trakasserierna går på Allbo Lärcenter i en språkintroduktionsklass för nyanlända invandrare. Hon nekar dessutom till att Skolinspektionen skulle ha fått vetskap om att de kvinnliga eleverna utsatts för rasistiska tillmälen såsom "svennehora".

Men när Fria Tider frågar om personerna bakom trakasserierna så kallade "ensamkommande flyktingbarn" vill Elizabeth Malmstedt inte längre kommentera ärendet.

- Jag har inga ytterligare kommentarer avseende beslutet. Det är ingen särskild person eller definierad grupp som är utpekad i vårt ärende, svarar hon. Detta säger hon trots att hon själv precis pekat ut vilken skolklass det är som förövarna går i.

När Fria Tider kontaktar Erik Engsbråten, rektor på Allbo Lärcenter, svarar han att han inte har några kommentarer då han menar på att de arbetar med en utredning på skolan.

Alvesta kommun är en av de kommuner i Sverige som tar emot unga invandrare som tagit sig illegalt till Sverige, totalt 24 platser har man ställt till Migrationsverkets förfogande. Det är dessa så kallade "ensamkommande flyktingbarn" som går i den särskilda språkintroduktionsklassen på Allbo Lärcenter.


Attackerades av gäng på 20-tal personer. Mobben var beväpnad med knivar, machetes, hammare, knogjärn och yxa.0 Plus

Hemliga dokument släppta. Svenska spaningen: "Föremålet var runt, 6 till 10 meter och omringat av en strålande ring."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Fullvaccinerade driver nu smittspridningen

Står för majoriteten av nya smittfallen. Andelen sjuka vaccinerade kan vara ännu högre än officiellt.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.