Asylbränderna
Personalen fick fly för sina liv undan branden på HVB-hemmet utanför Uppsala. Flyktingbarnet, infälld i bild, hade enligt vittnen skurit sönder ledningar till brandlarmet inför dådet.

Flyktingbarn fick inte köpa godis – då brände han ned asylboendet till grunden

Publicerad 7 mars 2016 kl 17.40

Inrikes. Ett flyktingbarn som påstår sig vara 16 år krävde att det HVB-hem han bodde på skulle köpa godis åt honom. När han inte fick som han ville brände han ned boendet till grunden och orsakade skador för mångmiljonbelopp. Nu döms mannen till ungdomsvård – och slipper helt utvisning.
– Om jag inte får som jag vill ska jag förstöra allting, förklarade han för personalen inför dådet.

Dela artikeln

Den våldsamma mordbranden ägde rum den 9 december på HVB-hemmet Hoppets Kil i Börje utanför Uppsala. Branden startade enligt vittnesuppgifter i tvättstugan och enligt polisutredningen var spridningsförloppet snabbt. Samtliga i huset fick snabbt evakuera men ingen av personalen eller de boende fick några fysiska skador av branden.

Misstankarna föll snabbt på en 16-åring som hade uppvisat ett påfallande aggressivt beteende de senaste dagarna. Han greps omgående för grov mordbrand. I förundersökningen beskriver personalen honom som hotfull och utåtagerande.

Från tredje världen
Enligt handlingar är mannen, som uppger sig vara 16 år, afghansk medborgare. Han behövde under utredningen samt rättegången tolk på urdu. En från personalen förhördes av polisen om omständigheterna på boendet och påtalade då att den misstänkte 16-åringen uppfattats som "lågbegåvad" av sin omgivning.

Afghanen ansökte om uppehållstillstånd i Sverige i början av augusti 2015, fyra månader innan han kom att eldhärja det hem där han blivit placerad. Enligt uppgifter från Migrationsverket är 16-åringens ansökan om uppehållstillstånd ännu inte färdigbehandlad.

Fria Tider har frågat Migrationsverkets presstjänst var 16-åringen bor för närvarande men fick till svar att uppgiften inte är offentlig.

Fick inte köpa godis
Flyktingbarnet gjorde allt som stod i hans makt för att få sin vilja igenom. När personalen på HVB-hemmet vid ett tillfälle besökte affär för att handla ville 16-åringen köpa godis istället för varor på den redan bestämda inköpslistan. När personal senare förklarade inköpsrutinerna för honom tyckte han det var en "dålig idé" och förklarade prompt hur han istället ville ha det.

– Om du inte handlar det här som jag begär slår jag sönder teven i vardagsrummet, hotade det missnöjda flyktingbarnet enligt behandlingsassistenten.

Därefter tvingades personalen flytta tv-apparaten till kontoret.

Afghanen kom emellertid att ta till handgripligheter på annat sätt. Två dagar före mordbranden kastade han bland annat blomkrukor och äggkartonger mot personalen, vilket resulterade i att han skulle få indragen "veckopeng". När han fått förklarat för sig att han måste ersätta det han förstört försökte han förhandla sig ur situationen:

– Om jag inte behöver betala [det] som jag haft sönder så kommer jag inte att förstöra något mer, sade flyktingbarnet men lade samtidigt in en brasklapp:

– Annars kommer jag att förstöra allting som till exempel tvättmaskin och torktumlare.

Flyktingbarnet ställde med andra ord höga krav under sin skattefinansierade vistelse på HVB-hemmet – hans exakta ord enligt personalen löd:

– Om jag inte får som jag vill ska jag förstöra allting.

Han höll sig också till sitt löfte. En decembermorgon hade han tuttat eld på boendet och det dröjde inte länge innan hela byggnaden var övertänd. Personal och andra boende fick fly för sina liv.

Någon dag innan branden utbröt fanns det dessutom uppgifter om att någon saboterat brandlarmet på hemmet. En annan invandrare menar att det var 16-åringen som skurit av en eller flera ledningar till brandlarmet. Han ska enligt uppgift själv ha sagt sig ligga bakom sabotaget.

Mångmiljonbelopp gick upp i rök
När räddningstjänsten väl kom till platsen var byggnaden omöjlig att rädda. Brandförsvaret fattade beslut om att låta hemmet brinna ned kontrollerat till grunden – man gjorde bedömningen att ingenting av värde gick att rädda. På gården stod en bil som fick sekundära brandskador.

Några dagar efter mordbranden befann sig personal från polisens tekniska rotel på platsen för att göra en forensisk undersökning. Undersökningsprotokollet är kortfattat och det konstaterades att huset var totalt utbränt och att endast murstocken till skorstenen, grunden samt altanen återstod. Man försökte med hjälp av sökhund lokalisera spår av brännbar vätska men ingen sådan anträffades.

Ta del av bilder på det brinnande HVB-hemmet samt polisens tekniska protokoll här (för dig med Fria Tider Plus)

Enligt uppgifter från försäkringsbolaget var Hoppets Kil som fastighet värderad till 4,5 miljoner kronor. Lösören för trekvarts miljon tillkom som försäkringskrav samt åtskilliga tusentals kronor för den bil som brandskadades. Den totala notan för mordbranden hamnade på omkring 5,5 miljoner kronor.

Nekar och skyller ifrån sig
I polisförhör och under rättegången i tingsrätten har 16-åringen nekat till mordbranden. I förhör har han förklarat att han åkte till Sverige för att få en "bättre framtid" och att han inte haft någon anledning att förstöra för sig genom att anlägga bränder.

Han tillägger också senare att anklagelserna bara är en "hämnd" från den svenske föreståndaren eftersom de har hamnat i bråk med varandra. Om han på det sättet indirekt beskyller föreståndaren för att också att ha anlagt branden är ingenting som förhöret går närmare in på.

Tingsrätten i Uppsala bedömer dock att 16-åringen ljuger och att han är skyldig till dådet – han är nämligen utpekad av andra boende. Han döms därför för mordbrand till ungdomsvård utan tidsbestämning. I målet har han också genomgått en rättspsykiatrisk undersökning eftersom det funnits tecken på psykisk störning.

Två nämndemän ville gå ett steg längre och döma flyktingbarnet till sluten ungdomsvård i tio månader.

Asylbränder ökande problem
Under 2015 har det rapporterats om en stor mängd brandattentat mot tilltänkta eller etablerade asylboenden. Vid ett tillfälle förra året greps två svenskar i Borlänge som misstänkta för förberedelse till grov mordbrand, men de flesta utpekade eller konstaterade gärningsmän har varit invandrare från tredje världen.

Fria Tider har tidigare rapporterat om fallet med den asylsökande kvinna från Afrika som antände sitt asylboende utanför Skellefteå. Vi har också skrivit om det påstådda flyktingbarnet i Ljungby kommun som tände eld på sitt rum efter att ha kastat saker och hotat boendepersonal. Myndigheter bedömde senare att han var två år äldre än vad som ursprungligen påståtts.

Säger nej – på Facebook
Just nu säger Sverige nej till att kriminella invandrare ska få stanna i Sverige. Uppropet har lockat tiotusentals svenskar på den sociala nätverkssajten Facebook. Du kan själv gå med i uppropet genom att klicka "Gilla" på knappen nedan:

Nyheter från förstasidan

"Folkförrädare": Raseriet mot M efter DCA-omröstningen

Storm när partiet skryter om avtalet med USA. "Vi kommer alltid minnas dagen ni sålde ut Sveriges suveränitet."0 

Ekonominyheter

Hushållen fortsätter hålla i plånboken

Konjunkturinstitutets nya prognos.. Lågkonjunkturen håller i sig även nästa år.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.