Covid-19 i Sverige

Folkhälsomyndigheten vill stoppa Iran-flyg: "Pajasmyndighet"

Publicerad 2 mars 2020 kl 13.15

Inrikes. På måndagen ändrar Folkhälsomyndigheten sig och vill plötsligt stoppa direktflyg från Iran.

Gilla artikeln på Facebook

I sociala medier har kritiken varit häftig mot att Sverige inte stoppat flygtrafiken från Iran, ett av de länder som drabbats värst av coronaviruset.

Men nu, efter att Sverige fått 14 bekräftade fall av det dödliga viruset, bland annat genom resenärer från just Iran, vill Folkhälsomyndigheten stoppa direktflyg frå landet.

Folkhälsomyndigheten hemställer därför att Transportstyrelsen omprövar trafiktillståndet för IranAir. Syftet är uttryckligen att minska risken för smittspridning av viruset i det svenska samhället.

– Att under nuvarande omständigheter fortsätta att ta emot stora grupper av passagerare från Iran skulle allvarligt försvåra arbetet med att begränsa spridningen av covid-19 och öka risken för en lokal spridning av infektionen, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

"I Iran pågår ett utbrott av covid-19, och Folkhälsomyndigheten gör bedömningen att de ansvariga myndigheterna i Iran inte har kontroll över situationen. Det finns heller inga tydliga uppgifter från Iran att kraftfulla åtgärder vidtagits för att hantera utbrottet. Sveriges direkta flygförbindelser med Iran genom IranAir trafikerar såväl Stockholm som Göteborg", skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

I mitten av januari påstod Folkhälsomyndigheten att risken för att coronaviruset alls skulle sprida sig till Sverige var "mycket låg".

I sociala medier fortsätter kritiken.

"Varför gjordes inte det direkt när vi fick reda på läget i Iran för nägon vecka sen? Pajasmyndighet!", skriver en person.

"Nu har alltså Folkhälsomyndigheten kommit på att flygtrafiken från Iran måste stoppas. Så de vilt tyckande amatörerna som borde hålla käften och lyssna på experterna har haft rätt? Eller hade de fel hela tiden fram till nu?", skriver en annan.


Sex med flyktingbarn

Talar ut anonymt på vänstersajt. Nu väcks frågan om svenska kvinnors sex med flyktingbarn kan vara övergrepp.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Mer från Inrikes

Nästan ingen är fattig i Sverige

I Rumänien har 4 av 10 inte råd med det grundläggande.. EU:s indikationer på fattigdom mäter hur många som har tillgång till internet, äger två par skor, kan ta en veckas semester mm.0 

Vetenskap

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

"Skräp-dna" bakom skillnaden mellan människa och schimpans . Därför fungerar våra hjärnor olika. 0 

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0