Covid-19 i Sverige

Folkhälsomyndigheten vill stoppa Iran-flyg: "Pajasmyndighet"

Publicerad 2 mars 2020 kl 13.15

Inrikes. På måndagen ändrar Folkhälsomyndigheten sig och vill plötsligt stoppa direktflyg från Iran.

Gilla artikeln på Facebook

I sociala medier har kritiken varit häftig mot att Sverige inte stoppat flygtrafiken från Iran, ett av de länder som drabbats värst av coronaviruset.

Men nu, efter att Sverige fått 14 bekräftade fall av det dödliga viruset, bland annat genom resenärer från just Iran, vill Folkhälsomyndigheten stoppa direktflyg frå landet.

Folkhälsomyndigheten hemställer därför att Transportstyrelsen omprövar trafiktillståndet för IranAir. Syftet är uttryckligen att minska risken för smittspridning av viruset i det svenska samhället.

– Att under nuvarande omständigheter fortsätta att ta emot stora grupper av passagerare från Iran skulle allvarligt försvåra arbetet med att begränsa spridningen av covid-19 och öka risken för en lokal spridning av infektionen, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

"I Iran pågår ett utbrott av covid-19, och Folkhälsomyndigheten gör bedömningen att de ansvariga myndigheterna i Iran inte har kontroll över situationen. Det finns heller inga tydliga uppgifter från Iran att kraftfulla åtgärder vidtagits för att hantera utbrottet. Sveriges direkta flygförbindelser med Iran genom IranAir trafikerar såväl Stockholm som Göteborg", skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

I mitten av januari påstod Folkhälsomyndigheten att risken för att coronaviruset alls skulle sprida sig till Sverige var "mycket låg".

I sociala medier fortsätter kritiken.

"Varför gjordes inte det direkt när vi fick reda på läget i Iran för nägon vecka sen? Pajasmyndighet!", skriver en person.

"Nu har alltså Folkhälsomyndigheten kommit på att flygtrafiken från Iran måste stoppas. Så de vilt tyckande amatörerna som borde hålla käften och lyssna på experterna har haft rätt? Eller hade de fel hela tiden fram till nu?", skriver en annan.


Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Asylkaoset

Nyheter från förstasidan

Polisen Matt, 54, mördad av misstänkt islamist i London

Sköts ihjäl månader från pensionen. Rutiningripande mot kriminell invandrare resulterade i blodbad.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Staffanstorp, Jönköping, Strömstad, Vänersborg. Klicka för att se de klankriminella i din hemstad – data från polisens hemliga rapport.0 Plus

Mer från Inrikes

Vetenskap

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0