Några solfläckar har inte setts till på över 100 dagar.

Forskare varnar för global nedkylning

Publicerad 17 maj 2020 kl 16.11

Vetenskap. Forskare slår nu larm om en starkt minskad aktivitet på solen som kan leda till en nedkylning av jorden och få förödande konsekvenser, skriver Daily Star.

Gilla artikeln på Facebook

Solen är på väg in i en period av "solminimum". Det uppger forskare, som har kunnat konstatera att det har gått över 100 dagar sedan några solfläckar synts till.

Solfläckar är mörka fläckar på solen som beror på att lokala magnetfält hindrar flödet av solens energi inifrån att nå solens yta just där. När solens aktivitet minskar så minskar också antalet fläckar.

Det kan innebära att vi är på väg in i en period med låg solaktivitet som vi inte sett maken på hundra år, vilket i sin tur skulle kunna leda till långa perioder med kyla, hungersnöd och andra problem.

– Antalet solfläckar tyder på att det är ett av de djupaste solminimum det senaste seklet. Solens magnetfält har blivit svagt, vilket möjliggör extra kosmiska strålar i solsystemet, säger astronomen Tony Phillips enligt Daily Star.

Vetenskapsmän på Nasa fruktar enligt The Sun att vi kan se en upprepning av det så kallade "Daltonminimum" som inträffade mellan 1790 och 1830 och ledde till perioder av intensiv kyla. En temperaturminskning på 2 grader under en 20-årsperiod kan leda till att världen drabbas av svältkatastrofer, enligt tidningen.

Ett solminimum kan också leda till olika typer av naturkatastrofer. År 1816 inträffade det värsta vulkanutbrottet på 2.000 år i Indonesien med 71.000 dödsfall.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

ECB flaggar för åtgärder mot bitcoin

"Kryphål kommer de att användas".. Samtidigt stiger kryptovalutan bitcoin kraftigt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Eldsvåda hjälpte Hitler krossa oppositionen 1933. Man kan ana varför Demokraterna vill framställa ett mindre upplopp som en statskupp, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Kultur

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0