Pride Stockholm
Försvarsmakten under pridedemonstrationen igår.

Försvarsmakten anklagas för att bryta mot sina egna uniformsregler

Publicerad 2 augusti 2015 kl 15.29

Politik. Försvarsmakten anklagas nu för att bryta mot sina egna uniformsbestämmelser i och med att man igår deltog i den vänsterpolitiska manifestationen "Pride".

Gilla artikeln på Facebook

"Den som deltar i en politisk demonstration, är frihetsberövad eller är avstängd från arbetet får inte bära uniform" – så lyder punkt 1.1.7 i försvarsmaktens uniformsbestämmelser som lades fast 2009.

Trots det deltog ett flertal av försvarsmaktens anställda, däribland överbefälhavaren Sverker Göranson, i gårdagens vänsterpolitiska demonstration "Pride". I demonstrationen, som anordnas en gång varje sommar i Stockholm av den homosexuella rörelsen i Sverige, deltog flera av dem iförda uniform.

I pridedemonstrationen framfördes ett flertal vänsterpolitiska krav från en av huvudarrangörerna RFSL – bland annat propagerade man för öppna gränser, att barn ska ha rätt att ansöka om könsbyte och att barn ska kunna ha fler än två föräldrar.

Flera Fria Tider-läsare har därför hört av sig och ifrågasatt lämpligheten i att försvarsanställda demonstrerar iförda uniform. Men på försvarsmakten anser man inte att pridedemonstrationen, trots budskapen som framförs i den, är politisk och att det därför går bra att bära uniform när man deltar i den.

– Vad är det som är en politisk demonstration menar du? frågar försvarsmaktens presstalesman Jesper Tengroth när Fria Tider pratar med honom.

Pride är en tydligt politiserad demonstration där man gör ett antal politiska ställningstaganden. Och det har genom historien också varit en ganska kontroversiell tillställning.
– Det får stå för Fria Tider då i sådana fall, men försvarsmaktens bedömning är att pride som sådan är en manifestation för demokratin och för alla människors lika värde och alltså inte att betrakta som en politisk demonstration.

Tengroth berättar även att försvarsmakten för några år sedan fattade ett beslut om att dess personal har rätt att bära uniform när de deltar i prideparaden.


Befolkningsbytet

Nytt rekord i utvandring. Siffror visar: Så flyr vi när tredje världen flyttar in.0 Plus

Fick orgasm av våldtäkten och stannade kvar för två till. "Tänkte att jag förtjänade det" – nu får Tinder-kvinnan 115.000 kr i skadestånd och mannen fängelse.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.