Pride Stockholm
Stockholm Pride lockar till sig politiker sugna på uppmärksamhet.

Nya politikerlöften när årets Pride drar igång

Publicerad 25 juli 2016 kl 14.34

Inrikes. Idag inleds den årliga HBTQ- festivalen Stockholm Pride. Årets tema är ”Vem bestämmer?” med anspelning på samhällets normer. I vanlig ordning följs veckan av en lång rad HBTQ-vänliga utspel från politiker och intresseorganisationer.

Gilla artikeln på Facebook

Det hör inte till ovanligheterna att politiker och lobbygrupper som vill uppmärksamma sig själva passar på att göra HBTQ-vänliga utspel i samband med den starkt medieuppmärksammade Pridefestivalen.

Först ut i år var regeringen som redan i går meddelade att man avser ”att stärka alla hbtq-personers tillgång till mänskliga rättigheter”, bland annat genom att inkludera transsexualitet i lagen om hets mot folkgrupp.

Dessutom ska regeringen tillsätta en utredning för att ”undersöka hur transpersoner bemöts i  sin vardag”, skriver tre statsråd på DN Debatt.

Personer som steriliserats i samband med att de genomfört könsbyten ska framgent också kunna få ersättning av skattebetalarna, meddelar regeringen.

M-kravet: Minnesmärke för Aids-offer
Stockholmsmoderaterna Ole-Jörgen Persson och Kristina Lutz kräver i en debattartikel i Aftonbladet att ”ett minnesmärke, en fysisk plats i Stockholm” etableras till minne för Aids-sjuka.

Enligt de två moderaterna har Aids-smittade utsatts för ”enorma stigma” i sådan uträckning att bara ett minnesmärke kan få personer som dog i Aids att ”bli ihågkomna och få sin mänskliga värdighet återupprättad”.

Elevkår: HBTQ-certifiera skolhälsan
Även intresseorganisationen Stockholms elevkårer kommer med nya förslag på Pridefestivalens första dag. Gymnasieorganisationen vill exempelvis att skolhälsan i alla gymnasieskolor ska genomgå en skattefinansierad så kallad HBTQ-certifiering.

Certifieringen genomförs av den vänsterorganisationen RFSL och kan kosta hundratusentals kronor för ett par timmars utbildning. Certifieringen gäller bara i tre år och måste därefter genomföras på nytt.

Ordföranden i Stockholms elevkårer, Amalia Berglöf, hyllar i Expressen även de gymnasieskolor i huvudstaden som har infört könsneutrala toaletter och omklädningsrum. Hon menar att det trots förekomsten av transsexuella alternativ är viktigt att transpersoner helt fritt får välja vilken typ av omklädningsrum de ska använda.

– Däremot ska inte det könsneutrala alternativet bli ett tvång för transpersoner – de ska självklart kunna välja själva vilket omklädningsrum de känner sig tryggast med att använda, skriver hon.


Nyheter från förstasidan

Polisen släpper bild på Malmörånare

Polisen släpper bild. Mannen söks för ett fräckt rån som inträffade den 2 april 2021 utanför Centralstationen i Malmö.0 

Ekonominyheter

Svenskar lånar för att betala sina skulder

Hamnar sedan hos Kronofogden.. Låntagare löser små låneskulder med större lån, som nu hamnar hos Kronofogden0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.