FRA-lagen

FRA-lagen utökas

Publicerad 29 november 2012 kl 09.16

Inrikes.Riksdagen beslutade igår att utöka den starkt kritiserade signalspaningslagen, populärt kallad FRA-lagen. Från och med årsskiftet kommer även säkerhetspolisen och rikskriminalpolisen att ha rätt att avlyssna datatrafiken i Sverige.

Gilla artikeln på Facebook

Lagändringen är till stor del resultatet av skrivelsen Ansvar och engagemang - en nationell strategi mot terrorism som presenterades i våras. I den definierar regeringen tre hot mot det svenska samhället som man vill kunna övervaka bättre.

De tre hot som pekas ut är den så kallade vitmakt-miljön, den autonoma miljön på vänsterkanten samt muslimsk terrorism som av regeringen bedöms vara ett växande problem i Sverige. Framförallt ser regeringen bekymmersamt på en utveckling där människor ofta åker från Sverige till konfliktområden för att få träning i väpnad strid.

Samtliga partier utom Vänsterpartiet och Miljöpartiet ställde sig bakom lagändringen som istället krävde att den nuvarande lagen skulle rivas upp. Sverigedemokraternas riksdagsledamot Erik Almqvist deltog inte i riksdagsomröstningen.

Så röstade partierna:

Parti
Ja
Nej
Avstående
Frånvarande

S
100
0
0
12

M
98
0
0
9

MP
0
23
0
2

FP
21
1
0
2

C
19
0
0
4

SD
19
0
0
1

V
0
17
0
2

KD
17
0
0
2

Totalt
274
41
0
34


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Var tredje europeisk kvinna bär på supergen från neandertalare. De som bär på genen föder fler barn och får färre missfall.0 Plus

Forskare undersöker om snus skyddar mot corona. Fick förfrågan från franska kollegor.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus