FRA-lagen
Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg är starkt kritisk till att regeringen inte följer FRA-lagen. Pressbild: Advokatsamfundet

Regeringen bryter mot FRA-lagen

Publicerad 11 januari 2014 kl 11.17

Inrikes.Advokatsamfundet kritiserar nu regeringen för att bryta mot lagen när det gäller försvars­underrättelse­domstolen som handlägger ansökningar om tillstånd för signalspaning från FRA.

Gilla artikeln på Facebook

När den omstridda FRA-lagen antogs i mars 2007 fastslogs att sex integritetsombud ska bevaka den enskildes integritet när domstolen prövar om FRA ska få genomföra en viss signalspanings­åtgärd, som till exempel att gå igenom en enskild persons internettrafik.

Tre av ombuden ska enligt lagen föreslås av Advokatsamfundet, men det har regeringen struntat i.

–- Det här är ett uttryck för, som vi ser det, att regeringen faktiskt inte beaktar lagstiftningen, säger Anne Ramberg som är Advokatsamfundets generalsekreterare, till Sveriges Radio och fortsätter:

–- Och det är precis i strid med vad statsministern, försvarsministern och utrikesministern hela tiden har sagt, att vi har en lagstiftning som de dessutom tycker är bra, det tycker inte vi, men nu finns lagstiftningen där och då ska man följa den.

Istället för att be Advokatsamfundet föreslå nya ombud har regeringen föreslagit att de gamla ombuden ska fortsätta, trots att deras förordnanden har gått ut. Ramberg säger att Advokatsamfundet inte tycker att det är lämpligt att man sitter för länge i den aktuella domstolen, och att namnen bör bytas ut.

På försvarsdepartementet säger man till Sveriges Radio att man följer lagen men att ärendet är under "fortsatt beredning", varför man inte kan kommentera det.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Här lynchas vita av svarta mobbar

Varning för starka bilder! Bestialiskt rasvåld i amerikanska städer.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Inrikes

Fyra tonårspojkar döda i trafikolycka

Bil körde av vägen utanför Sundsvall.. Alla omkomna är 16 år – ytterligare två unga är svårt skadade.0 

Forsatt världshögst dödstal i Sverige

Sverige fortsätter att toppa coronalistan.. Samtidigt rapporterar FHM "noll" nya dödsfall senaste dygnet.0 

Kvinna åtalas för sex med flyktingbarn

Familjehemsmamma inför rätta för våldtäkt.. Försvarar sig med att pojken ljuger om sin ålder och att de är "kära i varandra".0 

Vetenskap

Svenska satsningen: Coronavaccin i form av nässpray. Ska kunna ges direkt i nässlemhinnan.0 

Var tredje europeisk kvinna bär på supergen från neandertalare. De som bär på genen föder fler barn och får färre missfall.0 Plus

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus