Proud Boys-grundaren Gavin McInnes i en gulsvart Fred Perry-piké.

Fred Perry stoppar piké för att högergrupp använder den

Publicerad 29 september 2020 kl 14.56

Inrikes. Det brittiska klädmärket Fred Perry drar nu tillbaka en av sina mest populära pikétröjor för att den amerikanska högergruppen Proud Boys använder den.

Gilla artikeln på Facebook

Det var 2016 som Vice-grundaren Gavin McInnes startade gruppen Proud Boys som en herrklubb, men som blivit associerad med vit nationalism och Trumpanhängare.

McInnes har skämtsamt beskrivit gruppen som en klubb för "västerländska chauvinister", men egentligen finns det även svarta och judiska medlemmar.

– Vi kommer fortsätta vara normala, för det är en revolutionär handling idag. Vi kommer fortsätta vara stolta över oss själva. Vi kommer fortsätta gifta oss, ha barn och älska Amerika. Om det är en revolutionär handling, så är jag revolutionär, fortsatte han i sitt tal.

Medlemmar i Proud Boys började använda Fred Perrys gulsvarta pikétröja. Så nu har företaget dragit in produkten i USA och Kanada och kommer inte börja sälja den igen förrän den inte längre kan kopplas ihop med den Trumpvänliga organisationen.

"Det är otroligt frustrerande att den här gruppen har tillägnat sig vår svart/gula/gula tvillingtröja och undergrävt vår lagerkrans i sina egna syften", skriver företaget i ett pressmeddelande och betonar att man står för "inkludering, mångfald och oberoende".

I pressmeddelandet påpekas det också att Fred Perry var en arbetande socialist som blev världsmästare i tennis när sporten dominerades av överklassen och att han startade ett bolag med en östeuropeisk jude.

Fred Perry försöker nu vidta juridiska åtgärder mot oliktänkande som använder märket.

"För att vara helt tydliga, om du ser något Proud Boys-material eller produkter med vår lagerkrans eller några svart/gula/gula-relaterade föremål, har de inget att göra med oss, och vi arbetar genom våra advokater för att jaga efter olaglig användning av vårt varumärke."


"Sexfantasier inte alltid så PK". Porrforskarens nya fakta utmanar feministiska teorier.0 Plus

Nya Sverigebilden

Scener från Malmö väcker förundran i USA. "Den svenska regeringen har tagit in en befolkning som hatar dem."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0