Bråvallafestivalen
Bild från Bråvallafestivalen 2014. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.

Fyra döms till fängelse för gruppvåldtäkt på Bråvallafestivalen

Publicerad 13 februari 2016 kl 16.08
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Fyra män dömdes igår för en gruppvåldtäkt på Bråvallafestivalen i Norrköping sommaren 2014. De fyra männen, som vid tillfället var mellan 21 och 26 år gamla, våldtog då en 17-årig flicka.

Gilla artikeln på Facebook

Två av männen döms för grov våldtäkt till tre och ett halvt års fängelse vardera. De andra två döms för försök till grov våldtäkt till tre års fängelse. Alla fyra männen är svenskar.

Våldtäkten inträffade under Bråvallafestivalens sista dag, på eftermiddagen den 28 juni 2014. Den unga tonårsflickan festade tillsammans med killarna i deras husvagn och drack sig redlöst berusad. Enligt en rättskemisk undersökning hade flickan 2,3 promille alkohol i blodet när hon utsattes för övergreppen.

De fyra männen nekade under rättegången till brott och hävdar att flickan frivilligt ställt upp på sex. De filmade och fotograferade delar av händelserna i husvagnen, filmer och bilder som använts som bevisning av åklagaren under rättegången.

Vittnesuppgifterna om vad som hände i husvagnen är motstridiga. Flera av dem som rörde sig i och runt husvagnen vid tillfället, inklusive en nära väninna till 17-åringen, säger att hon verkade delta i de sexuella akterna frivilligt. Om en film från våldtäkten skriver domstolen att "det ser ut som om hon har ett leende på läpparna".

Norrköpings tingsrätt konstaterar samtidigt i sin dom att det inte spelar någon roll om den unga flickan samtyckte till sex eftersom hon "på grund av sin berusning agerat helt utan hämningar" och bedöms ha varit i "ett särskilt utsatt tillstånd och därför inte varit fri att samtycka". Till stöd för det förra anförs att två av männen hjälpte henne att kissa ut genom ett av husvagnens fönster efter övergreppen. En av männen erkände dessutom i polisförhör att 17-åringen var "stenpackad" när han och de andra förgrep sig på henne, ett erkännande han senare ville ta tillbaka.

Åklagare Ingemar Welander är nöjd med att de fyra männen döms till fängelse.

– Jag får vara nöjd med straff och domskäl. Att inte alla döms för grov våldtäkt i samförstånd får jag analysera mer. Om jag är lika nöjd efter att jag pratat med min klient och om domen överklagas är oklart, säger han till Sveriges Radio.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swish ligger nere igen. "Jobbar för fullt på det".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0