Bråvallafestivalen
Zara Larsson går till attack mot killar efter gårdagens våldtäkt.

Zara Larssons reaktion efter våldtäkten: "Jag hatar killar. Hatar hatar hatar"

Publicerad 1 juli 2016 kl 12.52
Av Mattias Albinsson

Inrikes. En 20-årig kvinna våldtogs igår kväll i samband med artisten Zara Larssons uppträdande på Bråvallafestivalen. Polisen har inte lyckats få tag på gärningsmannen och tycks vara uppgivna.
– Det är ett ganska dåligt läge för oss att utreda det här, säger presstalesmanen Thomas Agnevik.

Gilla artikeln på Facebook

Poliser delade igår ut kampanjarmbandet "tafsa inte" till besökare på Bråvallafestivalen i Norrköping. På polisens hemsida skriver presstalesmannen Thomas Agnevik att armbanden i huvudsak är "mycket uppskattade" bland festivaldeltagarna.

Polisen ska stoppa sexuella ofredanden – med hjälp av armband

Men armbanden tycks inte ha haft någon avskräckande effekt. Fyra fall av sexuella ofredanden anmäldes under gårdagen och vid halva elva-tiden våldtogs en 20-årig kvinna mitt framför scenen där Zara Larsson uppträdde.

– Det är i vart fall en fullbordad våldtäkt vad vi betecknar det, säger Thomas Agnevik till Fria Tider.

– Det enda vi har är att det är en man. Vi vet ingenting mer, hon såg honom aldrig. Han gjorde det här bakifrån och när hon kom loss sprang hon från platsen och vågade inte titta sig om.

Våldtäkten inträffade mitt i publikhavet, med massor av människor runtomkring.

Förknippas med våldtäkter
Zara Larssons konserter har kommit att förknippas med våldtäkter och sexuella övergrepp. Kanske för att hennes framtoning ofta lockar män med invandrarbakgrund. Under ett av hennes framträdanden på festivalen "We are Sthlm" förra året utsattes dussintals unga kvinnor och flickor för sexuella övergrepp i publikhavet.

Förövarna då utgjordes nästan uteslutande av stora gäng av ensamkommande flyktingbarn och andra killar och män med utomeuropeisk invandrarbakgrund. Vid flera tillfällen omringades kvinnorna av flera invandrare som därefter, i skydd av varandra och publikhavet runt omkring, kunde förgripa sig på sitt offer.

Massövergreppen tystades till en början ned, men fick stor medial uppmärksamhet efter att liknande övergrepp inträffat i den tyska staden Köln vid nyår.

DN mörkade sexmobb i Kungsträdgården

Agnevik säger till Fria Tider att han inte vet om gårdagens våldtäkt gick till på ett liknande sätt som övergreppen på We are Sthlm.

– Det vet vi inte. Det är en person som har förgripit sig på den här kvinnan, det vet vi. Men om det var fler gärningspersoner runt omkring som hjälpte till, det har vi ingen aning om, berättar han.

"Jag hatar killar"
Efter våldtäkten igår har Zara Larsson gjort en lång rad utfall på Twitter mot dels våldtäktsmannen, men framförallt mot killar och män i allmänhet.

"Fy fan för er killar som får tjejer att känna sig osäkra när de går på festival. Jag hatar killar. Hatar hatar hatar", skriver hon i ett av sina inlägg på Twitter.

De som protesterar mot att Larsson drar alla killar över en kam och att ett sådant förhållningssätt inte löser problematiken med sexuella övergrepp möts av hånfulla påhopp från den 18-åriga feministprofilen.

Polisen: "Dåligt läge"
Thomas Agnevik säger till Fria Tider att utsikterna för att få tag på gärningsmannen eller männen är dåliga.

– Det finns ingen misstänkt, det finns inga vittnen och vi har inte fått in några tips så det är ett ganska dåligt läge för oss att utreda det här, säger han.

Han vädjar också om att eventuella vittnen till händelsen hör av sig till polisen.

– Kan du skriva något om att det är väldigt angeläget att den som vet något om det här tipsar polisen? undrar han.

Se även:
Feminismen en del av problemet


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Nätförsäljningen sjönk 8,7 procent i december. Högre priser och produktbrist två av orsakerna.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.