Fyra tidigare Ericsson-anställda åtalas för mutor i Djibouti

Publicerad 27 maj 2021 kl 17.04

Inrikes. Fyra före detta anställda inom Ericsson-koncernen åtalas nu för bestickning, grovt brott. Personerna misstänks under 2011–2012 ha mutat offentliga tjänstemän i Djibouti i syfte att erhålla kontrakt på leveranser av telekomutrustning till landet.

Gilla artikeln på Facebook

Ärendet är ett så kallat foreign bribery-ärende och utredningen har bedrivits av utredare vid nationella anti-korruptionsgruppen vid Nationella operativa avdelningen hos Polismyndigheten under ledning av åklagare vid Riksenheten mot korruption.

– Efter omfattande utredningsarbete hos polisens nationella anti-korruptionsgrupp känns det bra att vi kommit så långt att åklagaren beslutat om åtal. I det här fallet handlar det om drygt två miljoner dollar till tjänstemän i en auktoritär regim som regelbundet anklagas för brott mot de mänskliga rättigheterna. Vi ser allvarligt på att företrädare för svenska företag stöder affärsupplägg där mutor förekommer. Det är inte bara skadligt för svensk exportindustri, det motverkar också kampen mot korruption och fattigdom i länder som många gånger har hög korruption, säger Andreas Pallinder, gruppchef på Nationella anti-korruptionsgruppen, i ett uttalande.

De påstådda mutorna består av kontanta överföringar om sammanlagt drygt två miljoner dollar till offentliga tjänstemän i Djibouti via ett konsultbolag i Djibouti som Ericsson anlitade för bland annat affärsutveckling och marknadsföring.

– Företrädaren för konsultbolaget var samtidigt offentlig tjänsteman i Djibouti, något som de åtalade personerna har varit medvetna om. Konsulten har sedan utnyttjat sin officiella position i landet för att påverka beslutet att köpa utrustning av Ericsson. Utredningen visar också att de överförda summorna skulle delas med andra personer i landets ledarskikt, säger kammaråklagare Mats Jansson som varit förundersökningsledare.

Ericsson har som företag tidigare lagförts i USA för bland annat den brottslighet som individer nu har åtalats i Sverige. Medan den amerikanska lagföringen fokuserade på bolaget har den svenska utredningen haft fokus på att utreda om och i så fall vilka fysiska personer som har ett straffrättsligt ansvar för det som hänt.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Tjeckien: "Sverige muslimskt 2065"

Premiärministern varnar för utvecklingen. "Jag vill inte ha en enda asylsökare i Tjeckien, inte ens tillfälligt".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Har bara krav och inga skyldigheter. Kan invandrarnas relation till Sverige verkligen upprätthållas i längden, undrar Jan Tullberg.0 

Mer från Inrikes

Larmet: Kvinnliga skogsägare inte feminister

Nya genusstudien.. Kvinnorna agerar också utifrån "maskulinitetsnormer" genom att såga med motorsåg.0 

V vill fälla Löfven om marknadshyror införs

Tänker agera före sommaren.. Men för att väcka en misstroendeförklaring i riksdagen måste partiet få stöd av något annat parti.0 

Vetenskap

Snabbt ökande förskrivning av adhd-läkemedel . Var tionde pojke i Sverige har nu fått diagnosen.0 

Enkelt test visar risken för alzheimer. Lundaforskarnas upptäckt.0 

Kultur

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0 

"Jag kallar det PK": Ulf Brunnberg rasar mot nya Saltkråkan. Skådisarnas bråk om nyinspelningen.0