Bankernas utrensningar
Högerförläggaren Daniel Friberg, som bland annat säljer den S-kritiska satirboken Tillsammans är vi svaga, har fått sina bankkonton i Swedbank stängda. Nu hävdar han att åtgärden har politiska motiv.

Bokförläggare sålde S-kritisk litteratur – då stängde Swedbank hans konton

  • Swedbank avslutade Daniel Fribergs konton för att banken "saknade svar" på frågor om kundkännedom
  • Men när Friberg hörde av sig för att besvara frågorna fick han inte det – istället vidhöll banken uppsägningen
  • "Helt orimligt och olagligt", säger Daniel Friberg
Publicerad 18 januari 2021 kl 00.15

Ekonomi. Bokförläggaren och högerdebattören Daniel Friberg har plötsligt och utan förvarning fått sina bankkonton i Swedbank stängda. Banken förklarar agerandet med "bristande kundkännedom" men det är ett svepskäl som banken har satt i system att använda för att dölja politiska motiv, enligt Friberg.
 – De missbrukar penningtvättslagen för att strypa konservativ opinionsbildning, säger han.

Gilla artikeln på Facebook

© Pressbild Swedbank

Före detta statsminister Göran Persson är styrelseordförande för Swedbank och tidigare partiordförande för Socialdemokraterna.

© Privat

Swedbanks kontorschef Lena Hökegård.

En morgon när Daniel Friberg skulle logga in på sitt bankkonto i Swedbank fungerade det plötsligt inte. Istället för att bli inloggad fick han upp det kryptiska felmeddelandet "Disabled" på skärmen på sin bankdosa.

När han sökte runt på nätet fick han se historier om hur den S-märkta banken trakasserade kunder som hade uttryckt stöd för Sverigedemokraterna eller annars hade konservativa åsikter, så han fattade snabbt misstankar om att avstängningen kunde ha något att göra med innehållet i de böcker som han ger ut via sitt bokförlag.

Förlaget, Arktos, säljer bland annat "Tillsammans är vi svaga", en S-kritisk satirbok om Sverige med en flinande Göran Persson (S) på omslaget, samt böcker av den brittiske filosofen Roger Scruton, som av Aftonbladets S-märkta ledarsida har stämplats som "Åkessons favoritfilosof".

Swedbank har stängt Fria Tiders bankkonton

Dagen därpå ringde han upp Swedbank, som inte var särskilt hjälpsam eftersom Friberg inte kunde identifiera sig via vare sig bankdosan eller sin personliga kod.

– Fel personnummer eller fel personkod. Tryck personnummer eller organisationsnummer, tio siffror, löd det automatiserade felmeddelandet i luren när han försökte identifiera sig.

Istället blev Daniel Friberg, som är svensk men bor med fru och barn i Polen, uppmanad att resa till Sverige och gå in på ett Swedbank-kontor för att ta reda på varför han inte kunde logga in. Ett alternativ som inte var särskilt lockande då hans fru väntade barn och han inte ville resa till Sverige och lämna henne ensam. Till slut gick banken med på att skicka ett brev till honom på hans folkbokföringsadress i Polen.

Någon vecka senare, bland bokbeställningar och frågor om kommande böcker, låg ett brev från Swedbank i Fribergs brevlåda.

I brevet, som var fullt med stavfel och felaktiga särskrivningar och undertecknat av Swedbanks "Kontors Chef Lena Hökegård", förklarade banken att Daniel Fribergs bankkonton sagts upp. Anledningen till avstängningen var, enligt Swedbank, att de inte "erhållit tillfredsställande svar på våra frågor om kundkännedom".

Swedbank åberopar i brevet lagen om åtgärder mot penningtvätt och terrorism för att stänga kontona. Samma lag och samma standardformulering har använts som grund för att neka Swebbtv att öppna bankkonton och för att stänga såväl Fria Tiders företagskonto som Fria Tiders ägares personliga bankkonton i Swedbank. Tillvägagångssättet är detsamma: Banken påstår sig ha otillräcklig information för att uppfylla kravet på kundkännedom – och vägrar sedan låta kunden lämna den information som krävs.

SwebbTV nekas bankkonto: "Stöd i penningtvättslagen"

När Daniel Friberg ringde upp Swedbank för att fråga vad det var för frågor han förväntades svara på för att de skulle öppna hans konto igen var de inte alls tillmötesgående. Istället för att låta Friberg besvarade de kundkännedoms­frågor som man påstod sig ha ställt envisades Swedbank även i detta fall med att kontot skulle förbli stängt.

– De vägrade berätta vilka frågorna var. Istället fick jag veta att uppsägningen kvarstod, med den ihopljugna förklaringen att de skulle ha skickat ett brev till mig med sina frågor, men inte fått svar, berättar han.

Sedan dess har livet varit krångligare för Daniel Friberg. Sedan uppsägningen trädde i kraft 2019 har han inte kunnat betala räkningar via bankgirot och inte längre kunnat legitimera sig med bank-ID. Ett jätteproblem eftersom Skatteverkets E-legitimation, som normalt fungerar som ett alternativ till bank-ID för den som inte har något bankkonto, bara erbjuds den som är folkbokförd i Sverige.

Trots att Friberg var korrekt skriven på sin polska adress när Swedbank ställde sina kundkännedoms­frågor skickade Swedbank aldrig sina frågor dit, utan nöjde sig med att skicka dem till en gammal adress och spärrade därefter kontot.

– Detta var ett år efter att jag skrivit mig på min nya adress utomlands som var allmänt tillgänglig via folkbokföringen. De försökte alltså aldrig nå mig på min verkliga adress innan de sade upp kontot, säger Daniel Friberg.

Banken hade dessutom tidigare kontaktat honom via bland annat e-post och hade därför fler sätt att nå honom på. Däremot skickade Swedbank sitt beslut om uppsägning till rätt adress.

Fria Tider söker Swedbanks styrelseordförande Göran Persson (S) för en kommentar.

Har du uppgifter att lämna om Swedbank eller bankens så kallade arbete mot penningtvätt? Kontakta daniel@friatider.se eller lämna ditt tips anonymt via webben.


"Mest osmakliga jag sett." Medelålders kvinnor i tårdrypande dokumentär om vuxna afghanska "barnen".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Putin: PK-politikerna i väst är som bolsjevikerna

"Vi ryssar känner igen det här". Går till hårt angrepp mot kulturmarxistiska vanstyret av väst i nytt tal.0 

Ekonominyheter

"Krisande" storbolag gjorde vinst på bidragspengarna

Volvo och Scania behåller bidragsmiljarderna.. Volvos ordförande Carl-Henrik Svanberg förklarar att han gör det på grund av lojalitet med makthavarna.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.