Bankernas utrensningar
Mikael Willgert står bakom SwebbTV som finansieras av sina tittare via Swish.

SwebbTV nekas bankkonto: "Stöd i penningtvättslagen"

Publicerad 15 januari 2021 kl 16.56

Ekonomi. TV-kanalen SwebbTV nekas nu att öppna bankkonto hos en svensk storbank, trots att de enligt lag har rätt till bankkonto. Enligt Mikael Willgert, SwebbTV:s VD, har storbanken som fattat beslutet uppgett att de stöder sitt agerande på penningtvättslagen.
 – Men det kan vara så att det finns politiska motiv, säger Mikael Willgert till Fria Tider.

Dela artikeln

Svensk webbtelevision, eller SwebbTV, startades av politiskt aktiva i Sverigedemokraternas Stockholmsavdelning i april 2016 i kölvattnen efter asylkaoset. Till en början låg fokuset på att bevaka processen kring byggandet av modulhus och andra tillfälliga boenden för alla de nyanlända invandrare som vällde in i huvudstaden.

Idag, nästan fem år senare, har kanalen breddat sitt utbud, är fristående från SD och är partipolitiskt oberoende. Men alla donationer till tv-kanalen går via ett bankkonto som tillhör Mighty Systems Sweden AB, ett företag som Mikael Willgert och hans fru står bakom. Anledningen är att SwebbTV hittills inte tillåtits öppna ett eget bankkonto.

– Vi har haft svårt att etablera ett nytt bankkonto, konstaterar Mikael Willgert när Fria Tider pratar med honom.

Fria Tiders Widar Nord: Swedbank har stängt våra bankkonton

– Vi har fått lösa det här med Swish genom att utnyttja ett konto i ett annat bolag som sedan för över pengarna, men vi har inte kunnat få till ett eget konto i Svensk webbtelevision ännu.

Willgert har försökt öppna bankkonto för SwebbTV hos en svensk storbank som han berättar att han själv varit kund hos i flera decennier. Han vill emellertid inte att Fria Tider namnger den aktuella banken eftersom han driver andra företag som anlitar samma bank och inte vill skada relationerna till banken.

– Jag hoppas att det ska lösa sig. Jag hoppas att de ska ta sitt förnuft till fånga, förklarar han.

– Vi vet inte riktigt hur vi ska lösa det, och om vi ska titta på andra banker.

Banken: "Har stöd i penningtvättslagen"
Willgert och SwebbTV har ännu inte fått något formellt skriftligt nej från storbanken, men har via telefon fått veta att den åberopar penningtvättslagen som skäl för att inte öppna ett konto. SwebbTV:s ansökan har därefter dragit ut rejält på tiden och i praktiken lagts på is.

– De pratar om penningtvätt och att vi måste ha kundkännedom om alla som skickar in pengar till vårt Swishkonto, säger Willgert och fortsätter:

– Det är inte ett relevant krav. Det är ett orealistiskt krav. Det kan inte finnas krav på kundkännedom för alla som köper en vara. Det är helt enkelt inte möjligt.

Willgert menar att om samma krav skulle ställas på alla företag som de krav som ställs på SwebbTV, så skulle inget företag kunna öppna bankkonto. Det är helt enkelt omöjligt för ett företag att veta vart alla deras kunder fått sina pengar ifrån.

– När man donerar pengar så hanteras det skatterättsligt som ett inköp. Man ser det som en betalning för att man tagit del av videon. Det går inte att ta emot donationer och inte ta upp det till beskattning, konstaterar Willgert.

– Det är ingen som kräver vid en försäljning, när någon köper en vara, att de ska veta var de pengarna kommer ifrån. Det är bankernas sak att hålla reda på.

"Kan finnas politiska motiv"
Enligt det fjärde penningtvättsdirektivet, som fastställts av EU, ska en bank neka en privatperson eller ett företag som annars har rätt till ett konto ett sådant om banken inte kan säkerställa en tillräcklig nivå av kundkännedom för att hantera riskerna för penningtvätt på kontot. Men direktivet säger också att politisk diskriminering inte får förekomma vid prövningen av de krav som ställs på kundkännedom, och de banker som ändå diskriminerar bryter mot lagen.

Trots det har svenska banker nu börjat neka alternativmedier att öppna eller behålla sina bankkonton hos dem. Förra månaden skrev Fria Tider om att Swedbank stängt tidningens bankkonton hos banken.

Mikael Willgert anser att det inte finns någon skälig grund för den aktuella storbanken att neka SwebbTV att öppna bankkonto.

– Nej, absolut inte. Själva påståendet om penningtvätt är löjligt, för det skulle bygga på att pengarna skulle gå tillbaka på ett eller annat sätt till den som har gett pengarna. Men hur skulle det gå till? Pengarna går ju till löner och inköp av materiel, säger han.

Han säger också att han inte vet vad den egentliga anledningen är till att SwebbTV inte får öppna konto i banken.

– Det är svårt att veta. Vad ska man tro? Det kan vara så att det finns en slags rädsla för allt möjligt och penningtvätt är en sak man skrämt upp bankerna med rätt rejält. Det kan vara så att banktjänstemännen är okunniga, säger han.

– Det kan också vara så att det finns politiska motiv på samma sätt som det gör när det gäller nätjättarna. De alternativa medierna har ifrågasatt bankernas roll, och det borde alla medier göra.

Lösningen: Starta egen bank?
Strax innan julhelgen raderade Youtube utan förvarning SwebbTV:s Youtubekanal. Alla tv-kanalens videoklipp försvann. Det är en händelse som Mikael Willgert menar exponerar hur sårbara alternativmedier är för extern påverkan och hot.

– Vi behöver ha medier som står fria. Och det är viktigt att vi också har hela datainfrastrukturen säkerställd och att den inte kan bli politiskt styrd. Då tänker jag på internet, servrar och sådant som behövs för att få ut medier, säger han och fortsätter:

– Men på samma sätt är det viktigt med penningflödet att det inte är blockerat av politiska intressenter. På samma sätt som det måste fram alternativa medier så måste det kanske fram alternativa betalningstjänster.

Fria Tider har inför publiceringen av denna artikel kontaktat den aktuella storbanken som SwebbTV försökt öppna bankkonto hos. Banken låter hälsa att den inte vill svara på Fria Tiders frågor och att den "tackar nej till möjligheten att medverka med hänvisning till banksekretess."


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Coronavaccin

Läkare och makthavare hängdes 1948. Här är okända dokumentet som klassar tvångs­vaccinering som brott mot mänskligheten – än idag.0 Plus

Portabel "skyddskupol" skyddar styrkorna på marken. Samtidigt storsatsar Sverige på föråldrade amerikanska Patriot-system.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Lämnar SD efter Expressens bluffdrev

Tog skämt ur sitt sammanhang. Nu lovar Alexander Edbom att stämma vänstertidningen.0 

Ekonominyheter

Klart: Personer födda 1957 kompenseras

Så mycket får du – om du är född rätt år.. Årskullen har missgynnats av skattelagstiftningen och höjda åldersgränser.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.