Maktskifte i Afghanistan
Chefsrådgivare Fazel Mahmood Fazly och president Ashraf Ghani. Båda är nu internationellt efterlysta.

Gick på bidrag i Sverige – nu efterlyst för att ha flytt med Afghanistans statskassa

Publicerad 19 augusti 2021 kl 21.07

Utrikes. Afghanistans president Ashraf Ghani uppges ha fått med sig 1,5 miljarder kronor när han flydde landet. Nu är han internationellt efterlyst tillsammans med sin högra hand Fazel Mahmood Fazly – som nyligen avslöjades med att gå på bidrag i Sverige.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt Tolo News har Afghanistans ambassad i Tadzjikistan bett Interpol att gripa den flyende presidenten Ashraf Ghani och hans chefsrådgivare Fazal Mahmood Fazli.

Duon anklagas för att ha stulit med sig en stor del av statskassan – enligt uppgift motsvarande 1,5 miljarder kronor – när de flydde landet.

Fazal Mahmood Fazli är inte okänd i svenska sammanhang. Så sent som i september förra året rapporterade Aftonbladet att han, samtidigt som han var chefsrådgivare åt Afghanistans president, var skriven i Sverige och tog ut föräldrapenning.

Toppolitikern blev skriven i Sverige 2009 och var när avslöjandet kom i höstas registrerad på en adress i Tullinge söder om Stockholm.

Enligt Fazlys Facebooksida började han arbeta som chefsrådgivare åt Afghanistans president 30 juni 2018. Hans sociala medier-konton tyder emellertid på att han arbetat för den afghanska regeringen längre än så. Trots att Fazly bevisligen inte längre bodde i Sverige fick han så sent som november 2018 föräldrapenning i Sverige.

I det svenska folkbokföringsregistret är Fazel Fazly registrerad som född år 1977. Enligt afghanska källor är han emellertid född år 1980. Han uppges ha tagit läkarexamen från ett universitet i Nangarhar år 2000. Fazly har därefter i flera år jobbat som läkare i Dalarna i Sverige och omnämns bland annat i tidningsartiklar i Dalademokraten och Dalarnas Tidningar.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Nätförsäljningen sjönk 8,7 procent i december. Högre priser och produktbrist två av orsakerna.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.