Afghansk regeringstopp får bidrag i Sverige

Publicerad 1 september 2020 kl 12.56

Politik. Den svenske medborgaren Fazel Fazly är chefsrådgivare åt Afghanistans president Ashraf Ghani och får samtidigt bidrag i Sverige. Det rapporterar Aftonbladet.

Gilla artikeln på Facebook

Fazel Fazly har bott i Sverige sedan 2009 och är fortfarande skriven på en adress i Tullinge söder om Stockholm. I december 2017 omnämns han i ett pressnotis från Afghanistans regering som rådgivare åt presidenten. Notisen har nu tagits bort från regeringens hemsida.

Enligt Fazlys Facebooksida började han arbeta som chefsrådgivare åt Afghanistans president 30 juni 2018. Hans sociala medier-konton tyder emellertid på att han arbetat för den afghanska regeringen längre än så. Trots att Fazly bevisligen inte längre bodde i Sverige fick han så sent som november 2018 föräldrapenning i Sverige.

Sveriges ambassad i Kabul uppges känna till att den svenske medborgaren ingår i den afghanska regeringen. Ambassadör Caroline Vicini har i diplomatpost till Utrikesdepartementet i Sverige informerat om att Fazel Fazli är regeringens chefsrådgivare.

I det svenska folkbokföringsregistret är Fazel Fazly registrerad som född år 1977. Enligt afghanska källor är han emellertid född år 1980. Han uppges ha tagit läkarexamen från ett universitet i Nangarhar år 2000. Fazly har därefter i flera år jobbat som läkare i Dalarna i Sverige och omnämns bland annat i tidningsartiklar i Dalademokraten och Dalarnas Tidningar.

Skatteverket uppges nu utreda Fazel Fazly genom en så kallad bosättningskontroll.

– Det är ett allvarligt problem när personer är folkbokförda trots att man inte längre är del av den officiella befolkningen i Sverige. Socialförsäkringen och förmånerna där bygger ju exempelvis väldigt mycket på på var man är bosatt. Men det handlar också om pensioner och försäkringar, säger Tobias Wijk, verksamhetsexpert på Skatteverket till Aftonbladet.


Hade hunnit flå och stycka djuret när polisen ingrep. Försvaret: "Det är normalt där vi kommer ifrån."0 Plus

Kastade molotovcocktails mot lokalen. Video: Men antirasisterna råkade fångas av övervakningskameran.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Genetisk mutation gör unga och friska svårt coronasjuka. Felriktade antikroppar attackerar det egna immunsystemet.0 

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0