Maktskifte i Afghanistan

Talibanerna: Vi kommer inte straffa tolkar eller andra

Publicerad 17 augusti 2021 kl 17.33

Utrikes. Talibanerna höll på tisdagen för första gången sedan sitt maktövertagande i Afghanistan en presskonferens. Rörelsen uppger sig ha ett fredligt budskap och vilja samarbeta med omvärlden samt förhindra utvandring av unga afghaner. Man lovar också att inte på något sätt hämnas på tolkar och andra som arbetat för ockupationsmakterna.

Gilla artikeln på Facebook

– Efter 20 års kamp har vi frigjort landet och drivit ut utlänningarna. Det här är ett stolt ögonblick för hela nationen, inledde talesmannen Zabihullah Mujahid enligt BBC News.

Han underströk att talibanerna nu vill se ett slut på konflikterna och ena Afghanistan:

– Vi vill se till att Afghanistan upphör att vara ett slagfält för konflikter. Vi har benådat alla som har kämpat mot oss. Fientligheterna är över. Vi vill inte ha några yttre eller inre fiender.

Enligt Zabihullah Mujahid var talibanerna "tvungna" att inta huvudstaden Kabul.

– Vi vill inte se kaos i Kabul. Vår plan var att stanna kvar vid Kabuls portar så att övergångsprocessen kunde slutföras på ett smidigt sätt. Men tyvärr var den tidigare regeringen så pass inkompetent... Deras säkerhetsstyrkor kunde inte göra någonting för att garantera säkerheten. Vi var tvungna att göra något. Vi var tvungna att gå in i Kabul för att säkerställa invånarnas säkerhet, sade Mujahid.

Tolkarna "kommer vara trygga"
På frågan om tolkar och andra som har arbetat med främmande makt svarade Mujahid:

– Ingen kommer att utsättas för hämnd. Ungdomarna som har vuxit upp här, vi vill inte att de ska lämna landet. De är en tillgång för oss. Ingen kommer att knacka på deras dörr och fråga dem vem de har jobbat för.

Han fortsatte:

– De kommer att vara trygga. Ingen kommer att förhöras eller jagas.

– Vi vill inte att någon ska lämna landet, underströk Mujahid.

Kvinnors och medias ställning
Talesmannen fick också frågan om hur kvinnornas ställning kommer att vara i Islamiska emiratet Afghanistan, som talibanerna kallar sin statsbildning.

– Vi kommer att tillåta kvinnor att arbeta och studera inom vårt ramverk. Kvinnor kommer att vara mycket aktiva i vårt samhälle, inom vårt ramverk, sade han.

Även media kommer att vara fri, "inom vårt kulturella ramverk", sade Mujahid.

– Privata medier kan fortsätta att vara fria och oberoende.


Coronavaccin

Blodbad vid jättelikt invandrarbråk. Migrationsverkets beslut: "Omänskligt" att skicka afghanen tillbaka till Ungern trots avslag på asylsökan.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Vetenskap

Studie: Så styr media vår syn på invandring. Forskare jämförde reaktioner på artiklar i Avpixlat och ETC.0 Plus

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Kultur

Rapparen "Timbuktu" blir hedersdoktor vid Lunds universitet. Känd för låt om att misshandla sverigedemokrater.0