Johan Giesecke i Aktuellt.

Giesecke fakturerar Folkhälsomyndigheten för tv-framträdanden

Publicerad 27 maj 2020 kl 15.37

Inrikes. Den före detta statsepidemiologen Johan Giesecke har fakturerat Folkhälsomyndigheten för sin medverkan i nyhetsprogram i tv. Det avslöjar journalisten Emanuel Karlsten på sin blogg.

Gilla artikeln på Facebook

Johan Giesecke, 70, har under coronavåren av media beskrivits som en sorts epidemiologisk rockstjärna. Han har deltagit i otaliga mediesammanhang både i Sverige och internationellt och ivrigt förespråkat den svenska strategin.

Samtidigt har han kritiserats för att vara illa påläst och ägna sig åt gissningar. I april deltog Giesecke i en brittisk intervju och förutspådde då att 12.000 personer totalt skulle dö av corona i Storbritannien. Men när intervjun gjordes hade redan 13.000 dött, meddelade journalisten som intervjuade honom. Idag har Storbritannien drygt 37.000 registrerade dödsfall.

Samtidigt är Giesecke sedan i mars kontrakterad konsult för Folkhälsomyndigheten, skriver Emanuel Karlsten. Enligt avtalet ska han "stötta enheten för analys i deras arbete" under max 800 timmar i år.

Under april fakturerade Johan Giesecke FHM för totalt 157 timmar. Bland annat vill 70-åringen ha betalt för sitt deltagande i "Aktuellt" och i TV4-Nyheterna.

Christer Janson, presschef på Folkhälsomyndigheten, säger till Karlsten att fakturan inte kommer att betalas eftersom det inte ingår i Gieseckes "uppdrag att uttala sig i media".

– Han får göra en ny korrekt faktura, säger Christer Janson.

Johan Giesecke är dock av en annan uppfattning.

”Jag arbetade nästan dygnet runt för Folkhälsomyndigheten under april, och betraktade mig närmast som en anställd. De viktiga mediaframträdanden jag gjorde diskuterade jag med berörda personer här. De timmar jag deltog i media kom jag därför att uppleva som arbete för myndigheten", skriver han i en kommentar till Karlsten.


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Coronakommission-ledamot medlem i grupp som dyrkar Anders Tegnell

"Jag gillade den Facebookgruppen tidigt" Ledamot i coronakommissionen gillar "Vi stöttar Anders Tegnell" på Facebook.0 

Ekonominyheter

Rekordmånga svenska dollarmiljonärer

Sverige går emot internationella trenden.. Börs- och bostadsspekulation gör fler svenskar stenrika.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Hör de mystiska "monstervrålen" från bergen. Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake.0 Plus

Hitlers okända statyrivariver. Jämförs med "Black lives matter"0 Plus

Kultur

Grävde fram gammal dalahäst i Falun. Tros vara en av de äldsta i sitt slag.0