Ginsburgs död
Lindsey Graham.

Graham ändrar sig – vill utse ny HD-domare före valet

Publicerad 20 september 2020 kl 09.43

Utrikes. Den republikanske senatorn Lindsey Graham har tidigare sagt att han inte ville släppa igenom en ny kandidat till USA:s högsta domstol före presidentvalet. Men nu har han ändrat sig, rapporterar Breitbart News.

Gilla artikeln på Facebook

Den kulturmarxistiska HD-domaren Ruth Bader Ginsburgs död har skakat om USA – och nu står väldigt mycket på spel.

Domare i amerikanska HD sitter nämligen på livstid, och om Republikanerna hinner byta ut Ginsburg innan presidentvalet kan domstolen få en klar konservativ majoritet. Det skulle i sin tur kunna få enorma politiska effekter under en längre tid då HD har stor makt att besluta om stora principiella frågor som rätten att bära vapen och göra abort.

För att president Donald Trump ska kunna tillsätta en ny ledamot i den niohövdade domstolen krävs dock att hans kandidat godkänns av senaten. Där har visserligen Republikanerna en majoritet med 53 ledamöter mot Demokraternas 47, men en republikansk senator – Susan Collins – har gjort klart att hon inte kommer att rösta på Trumps kandidat eftersom hon anser att det vore mer "rättvist" att vänta till efter valet.

Ytterligare tre republikaner i senaten har tidigare gett liknande besked. Men den tyngsta av dem, justitieutskottets ordförande Lindsey Graham, meddelar nu att han har ändrat sig.

Twitter skriver Graham att han kommer att stödja Trump "i varje försök att gå vidare" med att ersätta Ginsburg.

Senatorn pekar på att Demokraterna tidigare har ändrat reglerna när det gäller nomineringar till viktiga poster, och att partiet tillsammans med de vänsterliberala medierna försökt "förstöra Brett Kavanaughs liv".

Kavanaugh utnämndes till domare i högsta domstolen hösten 2018, men i samband med att han nominerades av Trump lyftes plötsligt diverse kvinnor fram i media och anklagade honom för påstådda sexuella övergrepp. Konservativa bedömare i USA misstänker att något liknande kommer att drabba även nästa person som Trump nominerar till HD, åtminstone förutsatt att det blir en man.

Som ordförande i senatens justitieutskott blir det Lindsey Grahams roll att leda de utfrågningar som kommer att hållas i senaten efter att en ny kandidat har nominerats av presidenten.


"Sexfantasier inte alltid så PK". Porrforskarens nya fakta utmanar feministiska teorier.0 Plus

Nya Sverigebilden

Scener från Malmö väcker förundran i USA. "Den svenska regeringen har tagit in en befolkning som hatar dem."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Kultur

Odenstaty invigdes i Staffanstorps kommun. Statyn är tre meter hög och sex ton tung.0 

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0