Fallet Julian Assange
Julian Assange.

Greenwald: Assange på väg överlämnas till brittisk polis

Publicerad 22 juli 2018 kl 16.42

Utrikes. Ecuadors president Lenin Moreno är på väg att upphäva Julian Assanges asyl och lämna över Wikileaks-grundaren till brittisk polis. Det rapporterar The Intercept.

Gilla artikeln på Facebook

Assange har i över sex år haft sin tillflykt på Ecuadors ambassad i London. Detta av rädsla för att bli utlämnad till USA, där han riskerar ett mycket hårt straff för att ha publicerat läckta amerikanska diplomatrapporter.

Men Lenin Moreno, som är Ecuadors president sedan förra året, uppges ha börjat betrakta den australiske visselblåsaren som en börda.

Nu uppger Glenn Greenwald, den före detta Guardian-journalist som hjälpte Edward Snowden att publicera informationen om USA:s övervakningsprogram, att Moreno förbereder ett överlämnande av Wikileaks-grundaren till brittiska myndigheter.

Greenwald skriver på sin sajt The Intercept att Lenin Moreno under sitt besök i Storbritannien den 22–28 juli kommer att skriva under ett avtal med Storbritannien som går ut på att Ecuador drar tillbaka sitt asylskydd för Assange.

Detta kan innebära att Assange kastas ut från ambassaden och överlämnas till brittisk polis vilken dag som helst, enligt Greenwald.

Det var den 19 juni 2012 som Julian Assange tog sig till Ecuadors ambassad i London och sökte asyl, då efter att Sverige hade begärt honom utlämnad misstänkt för sexbrott mot svenska feminister. Han beviljades asyl av Ecuador i augusti samma år.


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Beväpnade sig med kniv och högg ned invandraren. Mammans panikartade larmsamtal: "Hon tänker alltså ta livet av två killar."0 Plus

Nyheter från förstasidan

AFS får tre mandat i kyrkomötet

SD backar stort. Men uppstickaren Alternativ för Sverige får mandat till sist.0 

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Jämförs med zombieapokalyps. Överallt står nedgångna människor fastfrusna i groteska ställningar.0 Plus

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0