Fallet Julian Assange
Julian Assange.

Greenwald: Assange på väg överlämnas till brittisk polis

Publicerad 22 juli 2018 kl 16.42

Utrikes. Ecuadors president Lenin Moreno är på väg att upphäva Julian Assanges asyl och lämna över Wikileaks-grundaren till brittisk polis. Det rapporterar The Intercept.

Gilla artikeln på Facebook

Assange har i över sex år haft sin tillflykt på Ecuadors ambassad i London. Detta av rädsla för att bli utlämnad till USA, där han riskerar ett mycket hårt straff för att ha publicerat läckta amerikanska diplomatrapporter.

Men Lenin Moreno, som är Ecuadors president sedan förra året, uppges ha börjat betrakta den australiske visselblåsaren som en börda.

Nu uppger Glenn Greenwald, den före detta Guardian-journalist som hjälpte Edward Snowden att publicera informationen om USA:s övervakningsprogram, att Moreno förbereder ett överlämnande av Wikileaks-grundaren till brittiska myndigheter.

Greenwald skriver på sin sajt The Intercept att Lenin Moreno under sitt besök i Storbritannien den 22–28 juli kommer att skriva under ett avtal med Storbritannien som går ut på att Ecuador drar tillbaka sitt asylskydd för Assange.

Detta kan innebära att Assange kastas ut från ambassaden och överlämnas till brittisk polis vilken dag som helst, enligt Greenwald.

Det var den 19 juni 2012 som Julian Assange tog sig till Ecuadors ambassad i London och sökte asyl, då efter att Sverige hade begärt honom utlämnad misstänkt för sexbrott mot svenska feminister. Han beviljades asyl av Ecuador i augusti samma år.


Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Missar aldrig chansen att utmåla oss som monster. Kultförfattaren Jim Goad förklarar hur vi hamnat här.0 Plus

Ekonominyheter

Ingves krislån kan leda till personlig konkurs

Okänd fälla hotar styrelseledamöter i aktiebolag.. Svensk lagregel gör det omöjligt låna till kostnader i en kris.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Svenskar vistas utomhus 43 procent mer än vanligt. Överläkare: 70-åringar "som trotsiga tonåringar".0 Plus

Professorn: "Stäng ner samhället nu". Folkhälsomyndighetens strategi fortsätter sågas.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0