Preemutbyggnaden

Gretas jubel efter Preems besked: "Stor seger för klimatet"

Publicerad 28 september 2020 kl 14.56

Politik. Klimataktivisten Greta Thunberg är glad efter Preems besked idag att stoppa den planerade utbyggnaden av sitt raffinaderi i Lysekil. Det skriver hon på Twitter.

Gilla artikeln på Facebook

"Det svenska oljebolaget Preem har dragit tillbaka sin ansökan om att bygga ut sitt oljeraffinaderi", twittrar den 17-åriga svenska aktivisten. "Vilken stor seger för klimatet och miljörörelsen".

Thunberg menar att en utbyggnad av raffinaderiet hade gjort det omöjligt för Sverige att nå klimatmålen enligt det så kallade Parisavtalet. Det klimatavtal Greta ofta hänvisar till innehåller emellertid inga bindande mål för hur mycket utsläppen ska minskas.

Det är oklart vad som kommer hända med den tjockolja som blir över vid raffinaderiet i Lysekil. Tanken var att den genom en ny så kallad krackningsprocess skulle förädlas till lågsvavlig bensin och diesel i det utbyggda raffinaderiet.

Tidigare har tjockoljan sålts som fartygsbränsle, något som Preem menar inte längre är vare sig lönsamt eller bra för miljön. Preem har tidigare även övervägt att elda upp tjockoljan i fossileldade kraftverk, eller skicka den vidare till andra raffinaderier där den kan krackas.


Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0