Gruppvåldtagna 13-åringen
Polisens foto på balkongen där flickans våldtogs. Infällda miniatyrbilder på de tre dömda somalierna. Flickan har mått mycket dåligt och skurit sig själv efter gruppvåldtäkten.

Gruppvåldtog flicka tills hennes underliv sprack – nu får de kraftigt sänkta straff

Publicerad 23 juli 2018 kl 11.59

Inrikes. De tre afrikanerna filmade sin blodiga och utdragna gruppvåldtäkt mot en 13-årig flicka i Västerås. Sedan spred de filmen på sociala medier. Men nu väljer hovrätten att nästan halvera deras straff – från åtta till fyra respektive fem månaders ungdomsvård. En fjärde våldtäktsman slipper helt straff eftersom han uppges vara ett barn.

Gilla artikeln på Facebook

© FT

Ur Fria Tider den 25 april.

Den 14 juni 2017 blev en 13-årig flicka gruppvåldtagen i en lägenhet i Västerås. Tre somalier, som uppges vara födda år 2000, dömdes i april för våldtäkt mot barn till åtta månaders ungdomsvård vardera.

Läs mer: 13-åriga flickan började blöda: De fortsatte våldta ändå – och nu får alla tre stanna i Sverige

Domen överklagades och åklagaren krävde att gärningsmännens straff skulle skärpas.

Men nu har Svea hovrätt istället valt att kraftigt sänka straffen och dessutom fria en av somalierna från barnpornografibrott – eftersom det inte går att bedöma utifrån filmen från gruppvåldtäkten om flickans "pubertetsutveckling är fullbordad".

Två av dem döms nu till fem månaders sluten ungdomsvård och den tredje kommer undan med endast fyra månaders sluten ungdomsvård.

Den totala skadeståndet på 186.428 kronor de dömts för att tillsammans betala till flickan har höjts till 196.428 kronor.

"Med beaktande av de tilltalades ålder uppgår straffmätningsvärdet till en fjärdedel av straffvärdet och därutöver ska beaktas att sluten ungdomsvård inte är förenad med villkorlig frigivning", skriver Svea hovrätt i sin dom.

Inför gruppvåldtäkten hade afrikanerna bjudit flickan på alkohol tills hon blev mycket kraftigt berusad. En av dem tog med 13-åringen in på toaletten och våldtog henne. Efter att flickan lämnat toaletten togs hon in dit igen och våldtogs av tre personer samtidigt, vilket ledde till att flickans underliv "sprack" och blod började rinna.

När hon gråtande tog sig till balkongen våldtogs hon återigen, medan de andra tittade på. Det framkom senare att två av somalierna hade filmat när flickan utsattes för våldtäkterna. Filmsekvenserna blev ett av åklagarens starkaste bevis och spelades upp under rättegången, skrev Sveriges Television.

I tingsrättens dom framkom uppgifter om att flickan efter händelserna skurit sig själv, blivit kall, argsint och lättretat. Hon har haft hög frånvaro i skolan och drömt mardrömmar under nätterna med gråt och sömnbrist.

Filmen från gruppvåldtäkten hade då spridits i sociala medier och flickan har utsatts för glåpord och ryktesspridning.

Ungefär tre veckor efter händelserna drabbades flickan av körtelfeber, som hon enligt läkare kan ha fått genom "sexuella kontakter". Flickan fick även 40 graders feber.

Allmänna handlingar visar att alla de tre dömda har medborgarskap i både Sverige och Somalia – och det går därför inte att utvisa dem till Afrika med nuvarande lagstiftning.

En fjärde person som deltog i gruppvåldtäkten undkommer helt straff eftersom han var registrerad som under 15 då brottet skedde.

Bakom hovrättsdomen står hovrättsråden Bertil Ahnborg och Agneta Munther, tf. hovrättsassessorn Joar Söderlind samt nämndemännen Sonja Leikrans och Lars Molin.


Få våra viktigaste nyheter

Gör som tiotusentals andra svenskar och följ Fria Tider på Facebook!

Nyheter från förstasidan

EU-länder överens om "solidarisk" invandring

Invandringen fortsätter. Ska omfördelas "snabbt" mellan EU-länderna.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.