Fallet Julian Assange
Advokaten Per E Samuelsson försvarar Julian Assange.

Häktning av Assange ska prövas på nytt

Publicerad 22 februari 2016 kl 17.33

Lag & Rätt. Julian Assanges advokater har vänt sig Stockholms tingsrätt med en ny begäran om att domstolen ska upphäva den häktning som ligger till grund för Sveriges europeiska arresteringsorder mot Wikileaks-grundaren.

Gilla artikeln på Facebook

I början av februari konstaterade FN:s arbetsgrupp mot godtyckliga frihetsberövanden att Assange har varit olovligt frihetsberövad. Det innebär att Sverige bryter mot internationell rätt genom att inte upphäva häktningen, enligt FN.

Sverige säger sig stå bakom de konventioner som UNWGAD grundar sitt beslut på. Inte minst har politikerna i landet hänvisat till samma konventioner när de genomfört en gigantisk invandring från tredje världen, trots att stora delar av befolkningen alltjämt varit emot denna invandring.

– Då tycker vi att det är makalöst att Sverige då trotsar beslutet, säger Assanges advokat Per E Samuelsson till DN.

Samuelsson och hans advokatkollega Thomas Olsson har nu i en inlaga till Stockholms tingsrätt begärt en muntlig förhandling och en omprövning av häktningen, skriver Dagens Nyheter.

Den svenska riksåklagarmyndigheten har tidigare sagt att FN-arbetsgruppens beslut inte har någon formell påverkan på utredningen.

Sedan 2012 har Assange befunnit sig på Ecuadors ambassad i London, sedan han beviljats politisk asyl av Ecuador.

Om Julian Assange överförs till Sverige fruktar han att landet ska utlämna honom till USA, ett land där han teoretiskt sett skulle kunna dömas till döden för spioneri.


Knockade helt kvarter. Det turkarna inte vet: Han är proffsboxare.0 Plus

Sex med flyktingbarn

Talar ut anonymt på vänstersajt. Nu väcks frågan om svenska kvinnors sex med flyktingbarn kan vara övergrepp.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.