DÖDLIGT VÅLD: Per Thöresson kommer senast från toppjobbet som svensk FN-ambassadör i New York (nedre högra bilden). Överst till höger: AFA tar på sig tortyrmordet på den 17-årige nationalisten Daniel Wretström i Salem.

Här gör svenske diplomaten reklam för AFA

  • Per Thöresson, 54, är Sveriges nye Tysklandsambassadör
  • Nu sprids bilder där han poserar med reklam för extremvänsterns kriminella våldsnätverk AFA
  • På Facebook gillar Thöresson även vänsterextrema Expo
Publicerad 26 april 2017 kl 13.18

Startsidan. Toppdiplomaten Per Thöresson utsågs nyligen till Sveriges ambassadör i Berlin. Samtidigt syns han på bilder där han och hans dotter poserar med reklam för extremvänsterns våldsnätverk AFA, som av Säpo beskrivs som det största hotet mot den svenska demokratin, avslöjar Nordfront.
 – Nej, svarar pressrådet Carl Michael Gräns på frågan om ambassadören skulle kunna posera på samma sätt med en högerextrem symbol.

Gilla artikeln på Facebook

Per Thöresson, 54, har de senaste åren gjort en kometkarriär inom UD och snabbt avancerat till de mest prestigefulla positionerna inom myndigheten.

Efter en tid som ambassadör i Bern blev han 2014 ambassadör vid svenska FN-representationen i New York. I början av 2017 meddelade regeringen att Per Thöresson utsetts till svensk ambassadör i Berlin – en post han tillträdde förra månaden.

Men på sin Facebook-sida ger sig Thöresson, som nu är favorittippad som framtida ambassadör i Washington, även in i inrikespolitiken.

Det handlar om en bild från december 2015, när Per Thöresson fortfarande tjänstgjorde som svensk FN-ambassadör i New York, där han poserar tillsammans med sin vuxna dotter Lisa Thöresson, som på bilden är iklädd en tröja med en stor AFA-symbol.

Enligt Nordiska motståndsrörelsens sajt Nordfront är Lisa Thöresson en aktiv medlem i AFA, Antifascistisk aktion, i Göteborg. Sajten publicerar även bilder på den 21-åriga diplomatdottern som visar hur hon maskerad deltog vid en vänsterextrem demonstration i Göteborg förra året i samband med Prideveckan där.

AFA är idag den mest tongivande organisationen inom den våldsbejakande så kallade autonoma vänstern, som av Säkerhets­polisen (Säpo) beskrivs som det största hotet mot Sveriges demokrati. Grupperingen är känd för en lång rad grova våldsdåd mot politiska meningsmotståndare. Systerorganisationen Revolutionära Fronten fick nyligen lägga verksamheten på is efter att en stor del av medlemmarna i samband med en stor Säpo-operation dömts till fängelse för våld mot enskilda.

På sin Facebook-sida "gillar" Per Thöresson själv också den vänsterextrema stiftelsen Expo, som grundades av AFA-veteraner, och bloggen "Inte rasist men".

Fria Tider har sökt Per Thöresson via ambassaden i Berlin. Pressrådet Carl Michael Gräns svarar, apropå dotterns påstådda engagemang inom våldsvänstern, å 54-åringens vägnar:

"Ambassadören kommenterar inte frågor som rör hans familj."

Enligt pressrådets mejlsvar sympatiserar Thöresson dock inte själv med AFA. På frågan om ambassadören skulle ha ställt upp på en bild med en person som bär ett hakkors eller någon annan nazistsymbol blir svaret endast "nej".

Fria Tider har begärt en offentlig kommentar om händelsen av UD.

Uppdatering 18:43: Sofia Karlberg, gruppchef på UD:s presstjänst, skriver nu följande i en skriftlig kommentar, och undviker att svara på frågan om det hade varit acceptabelt om Per Thöresson istället poserat med ett hakkors:

"UD-anställda har rätt till sina privatliv. Vi kommenterar inte sånt som inte har med verksamheten att göra."


Nyheter från förstasidan

CDU största förloraren i valet: "Merkels fel"

Gjorde sämsta valet sedan krigsslutet. "Efter 16 år som förbundskansler har Angela Merkel etablerat CDU som ett riktigt trött regeringsparti".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.