Ubåtsjakten i Stockholms skärgård
En skiss på den nyutvecklade ryska ubåten.

Är det här ubåten som Försvarsmakten jagar?

Publicerad 19 oktober 2014 kl 21.03

Inrikes. Det kan vara denna nyutvecklade ryska specialubåt som den svenska Försvarsmakten letar efter i skärgården, erfar Fria Tider ikväll.

Gilla artikeln på Facebook

Ubåtstypen är en slags miniubåt, endast nio meter lång och mindre än två meter bred. Den började byggas häromåret vid ett varv i St. Petersburg och är speciellt framtagen för hemliga militära uppdrag i kustnära områden. Från ubåten kan attackdykare sjösättas och tas ombord för att utföra olika typer av specialuppdrag som större ubåtar och ytfartyg inte klarar av. Sammanlagt kan ubåten medföra sex personer, inklusive besättning på två personer.

Den svenska skärgården, med alla öar och skär, är miljöer som är idealiska för den ryska ubåten. Ubåten har dock endast en räckvidd på omkring tio mil och är därför beroende av understödsfartyg i eller strax utanför den svenska skärgården.

Miniubåten, som i Ryssland går under projektnamnet "Triton", är endast en i en hel familj nya ubåtar som byggs på det ryska statliga Malakhitvarvet i St. Petersburg.


Installerade övervakningskamera. Den skräckinjagande "mannen med ljuset" visade sig vara verklig.0 Plus

Trio våldtog tonårsflicka i bil i en timme. Skrattade när de sprang och hämtade sin kompis Omar – så att han också skulle få våldta.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.