" /> " /> " />
Femen

Han är finansmannen bakom "Femen"

Publicerad 20 juli 2013 kl 22.10

Utrikes.En amerikansk finansman och mediemogul vid namn Jed Sunden pekas ut som hjärnan bakom den kontroversiella feministgruppen Femen. Gruppen har fått stor uppmärksamhet för sina nakenprotester i Europa och nyligen beslutade den franska regeringen att ge ut ett frimärke till deras ära.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i april förra året som två kvinnliga journalister från den ukrainska tv-kanalen "1+1" inledde ett försök att infiltrera "Femen" i syfte att kartlägga vilka som stod bakom nätverket. I en RT-artikel från i höstas uppges att man redan från början misstänkte att "feministernas nakna bröst döljer någons pengar och politiska intressen”. Frågan var bara vem.

Enligt kanalen ska grundaren av Kiev Post media, Jed Sunden, vara en av huvud­finansiärerna bakom feminist­gruppen. Den Brooklyn-födde mogulen ska bland annat ha legat bakom idén att såga ned ett minnesmärke över bolsjevismens offer, en aktion som Femen-aktivisten Inna Shevchenko, en då 23-årig kvinna från den lilla orten Khmelnytsky på den ukrainska glesbygden, genomförde i Kiev förra året.

När ukrainska myndigheter efterlyste Shevchenko för skadegörelse efter aktionen beslutade den franska regeringen att bevilja henne asyl som politisk flykting. I veckan stod det klart att Frankrikes president Francois Hollande personligen har låtit göra ett officiellt franskt frimärke föreställande den feministiska aktivisten.

Jed Sundens feministgrupp har emellertid inte klarat sig helt utan kritik ens i västvärlden. I november 2012, när Sunden försökte lansera "Femen" i Frankrike, avslöjade den socialistiskt konservativa tankesmedjan Egalite Reconciliation att organisationen rekryterade eskortflickor för att ställa upp som "politiska aktivister" under Femens demonstrationer.

I en intervju med Kiev Post från 2010, när tidningen nyligen hade sålts av Jed Sunden, berättar den ledande Femen-aktivisten Anna Hutsol om hur mogulen tog kontakt med flickorna redan 2008, när deras topless­protester mest var en ovanlig hobby hemma i Ukraina.

– Jed var den första person med inflytande som gav oss uppmärksamhet. Han hjälpte oss med alla sina resurser och gav oss en rad användbara råd, samt donerade en generös summa pengar. Han sa till oss att vi var speciella, sade Anna Hutsol bland annat i intervjun.

När tidningen kontaktade Jed Sunden bekräftade han att han hade egna intressen i "Femen".

– Det stämmer att jag finansierar Femen. Jag kommer inte att uppge vilka belopp det rör sig om, men efter ett möte med Anna Hutsol blev jag imponerad av hennes idéer och har sedan dess gett mitt stöd, sade han till Kiev Post.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Trump: "Europa måste ta tillbaka sina IS-terrorister"

Hotar på nytt att "släppa loss" dem i Europa. "USA kommer inte placera dem i Guantanamo i 50 år och betala för det."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Bluffen håller på att ersätta kristendomen. Globalt prästerskap krävs för att tolka och tämja den hotande katastrofen, skriver Jan Tullberg.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Sömnapné kopplas till cancer hos kvinnor. Två- till trefaldigt ökad risk för cancer bland kvinnor med mer uttalad sömnapné.0 

Här flyger han över Engelska kanalen – på en hoverboard. Franske uppfinnaren lyckades – på andra försöket.0 

Kultur

Elchocksbehandling föreslås som enda lösning för att "bota rasism". Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan.0 Plus

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0