Polisen hittade en lång rad bilder på Abed Alhelal Thani när han poserar med olika vapen.

"Hans heder blev kränkt": Mördade man som sa ifrån när han våldtog kvinna

Publicerad 2 mars 2016 kl 14.46

Inrikes. En 33-årig invandrare från Syrien våldtog och misshandlade en kvinna som hamnat i hans klor. När en man sade ifrån svarade syriern med att mörda honom och skända liket. Nu döms syriern, som också organiserade grov människosmuggling, till fängelse och utvisning av hovrätten.

Gilla artikeln på Facebook

Det var natten till den 14 september 2014 som Abed Alhelal Thani sökte upp sitt 34-åriga offer i dennes bostad i stadsdelen Midgård i Västervik.

Mannen jagades och sköts som en hund, och efteråt valde Abed Alhelal Thani att skända liket genom att krossa ansiktet till oigenkännlighet.

– Det gick inte att särskilja några ansiktsdrag, berättade en polis som tidigt var på plats vid mordplatsen.

Bakgrunden till det bestialiska mordet var att Abed Alhelal Thani hade ägnat sig åt omfattande människosmuggling genom att mot betalning flyga syrier till Sverige från Turkiet. En av kvinnorna han smugglat in lurade han att bli "en andra fru" till honom i utbyte mot att han skulle ta hennes familj till Sverige. Istället blev hon systematiskt misshandlad och våldtagen.

Mordoffret hade i ett inlägg på Facebook tagit upp människosmugglingen och hur kvinnan behandlades. Abed Alhelal Thani valde då att döda honom för att upprätta sin heder.

– Offret har helt enkelt kränkt den här mannen och hans familj genom att agera på det här sättet och då har man slutgiltligen återställt hedern genom att ta livet av honom, sade åklagare Johan Henningsson till P4 Kalmar i slutet av 2014.

Enligt åklagaren hade Abed Alhelal Thanis bror deltagit i mordet, men han friades i brist på bevis.

Göta hovrätt fastställde häromdagen tingsrättens dom mot Abed Alhelal Thani på livstids fängelse och utvisning. Den morddömde syriern döms även för grovt organiserande av människosmuggling, ett brott som han begick tillsammans med en kvinna som döms till villkorlig dom med samhällstjänst. Båda ska betala tillbaka vinsten av smugglingen till staten.

Slutligen döms mannen också för grovt vapenbrott, våldtäkt och misshandel i två fall.

Mordoffrets dödsbo och offrets vuxna syskon ville ha skadestånd av bröderna. Det blev dock inte bevisat att de anhöriga stod offret särskilt nära i skadeståndslagens mening eller att dödsboet hade haft påstådda kostnader. Något skadestånd med anledning av mordet dömdes därför inte ut.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Kraftig ökning av nya jobb i USA

Börsen upp tolfte dagen på två veckor.. Bidragseufori ger fortsatt rally i stödpaketens spår.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.