Almedalsveckan 2015

Här är islamisternas kupp mot SVT i Almedalen

Publicerad 6 juli 2015 kl 23.01

Radio & TV. Under Sveriges Televisions sändning från Almedalen i torsdags förra veckan passade två muslimer på att framföra en islamistisk hälsning i direktsänd TV.

Gilla artikeln på Facebook

De båda muslimska männen kunde i bakgrunden av SVT:s direktsändning i Almedalen ses göra det så kallade rabiatecknet. Hälsningen utförs genom att man håller upp sin högerhand med fyra fingrar i luften och tummen över handflatan. Tecknet är tätt förknippat med Muslimska brödraskapet i Egypten men även det turkiska islamistiska tidigare maktpartiet AKP.

Svidande förlust för turkiska islamister

För två år sedan avsattes Egyptens folkvalde president Muhammed Morsi från Muslimska brödraskapet i en statskupp utförd av den egyptiska militären. Demonstranter som protesterade mot kuppen gjorde då rabiatecknet för att visa sitt stöd för Morsi och för den terrorstämplade islamistgruppen.

Rabiatecknet, eller R4BIA, brukar utläsas "Ready For Brotherhood Independent Army" och den egyptiska säkerhetstjänsten klassar den som en islamistisk terrorhälsning. I Egypten såväl som Jordanien är det straffbart att göra hälsningen eller bära plagg med hälsningen på.

I november 2013 stängdes en egyptisk fotbollsspelare av efter att ha gjort hälsningen, rapporterade AFP då. Senare samma år greps en gymnasiestudent i Egypten sedan hans lärare upptäckt att han hade linjaler och andra föremål med den islamistiska terrorsymbolen på, skrev The Guardian i december 2013.

En uppmärksam TV-tittare reagerade på de islamistiska handgesterna i SVT:s sändning från Almedalen och kontaktade Fria Tider för att uppmärksamma oss på dem. En kvinna har dessutom hört av sig till SVT:s tittarservice för att påpeka för dem att två islamister rör sig i folkvimlet bland toppolitiker, journalister och turister i Almedalen på Gotland.


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Beväpnade sig med kniv och högg ned invandraren. Mammans panikartade larmsamtal: "Hon tänker alltså ta livet av två killar."0 Plus

Nyheter från förstasidan

S-politiker gripen för våldtäkt

Anhölls på fredagen. Brottet ska ha riktats mot en kvinna politikern är bekant med.0 

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.