På torsdagen röstade parlamentet ja till att utreda hetslagen, efter en mediekampanj av den judiske yttrandefrihets­aktiviten Ezra Levant.

" />

På torsdagen röstade parlamentet ja till att utreda hetslagen, efter en mediekampanj av den judiske yttrandefrihets­aktiviten Ezra Levant.

" />

På torsdagen röstade parlamentet ja till att utreda hetslagen, efter en mediekampanj av den judiske yttrandefrihets­aktiviten Ezra Levant.

" />

Hets mot folkgrupp kan avskaffas i Kanada

Publicerad 17 februari 2012 kl 07.51

Utrikes.Den neokonservative juristen och tv-profilen Ezra Levants kampanj mot lagen om hets mot folkgrupp tog ett rejält kliv framåt på onsdagen, när det kanadensiska parlamentet beslutade att utreda om lagen kan avskaffas.

Gilla artikeln på Facebook

Förslaget, som röstades igenom med siffrorna 158 för mot 131 emot, drevs av en grupp konservativa ledamöter under ledning av Brian Storsteth - och med stor hjälp utifrån av Ezra Levant och hans tv-show på kanadensiska Sun TV.

- Den kanadensiska lagen om mänskliga rättigheter (där hets mot folkgrupp finns, FT:s anm.) är en orwellsk lag som i verkligheten avskaffar rättigheter såsom yttrande och åsiktsfrihet och inför falska rättigheter som till exempel rätten att inte bli kränkt, sade Ezra Levant i en kommentar till en lokal nättidning.

Under parollen "judar mot bokbål" har samme Ezra Levant under lång tid drivit en personlig kamp mot lagen om hets mot folkgrupp, som han menar används godtyckligt och i princip bara fungerar för att främja olika intressen på den judiska vänsterkanten. I flera artiklar på sin blogg och under inslag i sin tv-show går han till hårt angrepp mot vad han uppfattar som "rasfifflare" inom det kanadensiska vänsteretablissemanget, och när han själv under 2008 friades från ett åtal om hets mot folkgrupp efter att ha publicerat samma text som en kristen man tidigare hade dömts för att ha publicerat, så drog han slutsatsen att det måste bero på att domstolarna är ovilliga att döma just judar för hets mot folkgrupp.

"Under hela den här lagens historia, tillbaka till 1977, har inte en enda jude, muslim eller homosexuell ställts till svars inför Canadian Human Rights Tribunal", skrev Ezra Levant i ett blogginlägg med titeln The Jewish Exemption.

För Ezra Levant har det dock varit viktigt att klargöra att alla judar faktiskt inte är emot yttrandefrihet, även om det kan verka så när man lyssnar på judiska liberaler. I ett inslag i sin show i december sade han att han "skäms" över att det är judar som ligger bakom otaliga stämningsansökningar till Canadian Human Rights Commission och som försöker tysta kanadensare och begränsa vad som får publiceras på Internet.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Roger Waters till Zuckerberg: "Fuck you". Erbjöds "gigantisk summa pengar" av Facebook.0 

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0