Bankernas utrensningar
Kongressledamoten Paul Gosar har tillskrivit den federala bankmyndigheten OCC och uppmanat den att utreda nedstängningen av Lauren Witzkes konto.

Högerrepublikaner blir av med bankkonton

Publicerad 27 juni 2021 kl 18.58

Ekonomi. Republikaner i kongressen kräver en federal utredning av bankjätten Wells Fargos beslut att stänga alla konton tillhörande två politiker med koppling till alternativa medier. Det handlar om TruNews-journalisten Lauren Witzke, som kandiderat för partiet till senaten, och American Greatness-kolumnisten Peter D’Abrosca, tidigare republikansk kandidat till representanthuset.

Gilla artikeln på Facebook

Lauren Witzke ådrog sig etablissemangets vrede när hon lät sig intervjuas av högersajten VDARE och andra alternativmedier under 2020. Samma år blev hon blockerad från Twitter efter att ha påstått att invandringen har ökat antalet mord och våldtäkter i bland annat Sverige.

Därefter har hon arbetat på den kristet konservativa nyhetskanalen TruNews, som den amerikanska vänstern inte gillar, att döma av Wikipedia.

Den republikanska nyhetssajten National File rapporterar att bankjätten Wells Fargo, som i praktiken har monopol på bankverksamhet i delar av USA:s glesbygd, har stängt alla konton tillhörande Witzke och att banken motiverar sitt beslut med "affärsmässiga skäl".

Nedstängningen inträffade när Lauren Witzke befann sig på en resa i Florida och hade enligt henne kunnat orsaka stora problem.

"Hade jag inte varit omgiven av vänner i Florida så hade jag blivit helt ställd på bar backe", skrev den republikanska profilen själv i ett inlägg på Telegram tidigare i juni.

En annan republikansk kandidat, journalisten Pete D’Abrosca på nyhetssajten American Greatness, fick samma dag besked från Wells Fargo att banken hade avslutat även hans konto.

– Det är uppenbart att man har snackat ihop sig på något sätt inom Wells Fargo för att neka framträdande högerpersoner möjligheten till banktjänster. Detta visar återigen att de monopol som finns inom bank- och tekniksektorn inte bara utgörs av aktörer inom en fri marknadsekonomi som drivs av kapitalistiska syften, säger han till National File.

Nu kräver representanthus­ledamoten Paul Gosar, som liksom Witzke och D’Abrosca räknas till republikanernas Trump-vänliga högerfalang, en federal utredning mot Wells Fargo.

I ett brev till den federala bankmyndigheten OCC:s finansinspektör Greg Coleman, som är ansvarig för tillsyn av USA:s storbanker, skriver Gosar att Wells Fargos åtgärder mot två politiker inom den kristna högern kan innebära diskriminering på religiös grund och uppmanar myndigheten att "starta en utredning" för att se över om den federala banklagstiftningen, som kräver att banker motiverar eventuella uppsägningar av konton med affärsmässiga skäl, har följts.

Den motivering som Wells Fargo angav som grund för sin uppsägning av Witzkes konto var, enligt banken, "affärsmässiga skäl". Banken kostade även på sig att motivera nedstängningen med att det fanns "en rad" affärsmässiga skäl, enligt National File.

"Det utgör en tautologi att beskriva sina affärsmässiga skäl för en uppsägning av en kunds konto genom att ange att det skett av 'affärsmässiga skäl'", skriver Paul Gosar till myndigheten.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.