Ebolautbrottet i Afrika

Hon blev USA:s andra ebolaoffer

Publicerad 17 oktober 2014 kl 13.34

Utrikes. Den 29-åriga sjuksköterskan Amber Vinson blev USA:s andra ebolafall, rapporterar AP.

Gilla artikeln på Facebook

© Privat

Amber Vinson, 29, blev USA:s andra inhemska ebolafall.

Amber ingick i det sjukvårdsteam som vårdade den avlidne ebolapatienten Thomas Eric Duncan från Liberia, som insjuknade i ebolafeber den sista september. Amber diagnosticerades med ebola i onsdags efter att dagen dessförinnan ha fått hög feber.

Myndigheterna i USA oroas av att Amber dagen innan hon togs in för vård tog flyget från Cleveland i Ohio till Dallas, Texas. Man har därför sökt upp alla 163 passagerare ombord för att reda ut om någon av dem kan ha smittats av viruset.

Sedan tidigare har det rapporterats om att sjuksköterskan Nina Pham, även hon en av de sjuksköterskor som vårdade Duncan, insjuknat i ebola. Pham evakuerades under torsdagen med flyg till en särskild federal isoleringsanläggning i Bethesda i delstaten Maryland. En av endast fyra liknande anläggningar i USA.

Amerikanska myndigheter har dessutom skärpt sina tidigare regler för dem som kan misstänkas ha utsatts för ebolasmitta. De som utsatts för smittorisk sätts nu i praktiken i husarrest med förbud mot att resa kollektivt eller vistas på allmän plats. Vad som händer med dem som bryter mot förbudet framgår inte, men när den avlidne Duncans familj bröt mot förbudet sattes de bryskt i karantän av beväpnade vakter.

Passagerarna ombord på flyget mellan Cleveland och Dallas är några av dem som nu satts i husarrest, liksom de kunder som besökte en butik i Cleveland som även Vinson besökte i lördags. Dessutom jagar myndigheterna en laboratorieassistent som befinner sig på en kryssning i Karibien och uppger att kvinnan ska evakueras från kryssningsfartyget snarast, trots att hon inte visat några symptom på smitta.

Att ebolaviruset nu spridit sig på amerikansk mark och de extraordinära skyddsåtgärderna reser frågetecken om myndigheterna i västvärlden tidigare underskattat hur farlig och smittsam sjukdomen är. USA:s president Barack Obama uppges ha ställt in flera planerade möten för att istället hålla överläggningar med, bland andra, Kanadas premiärminister Stephen Harper och den svenske statsministern Stefan Löfven om den rådande situationen.

Det republikanska partiet har velat gå ännu längre i sina försök att stoppa spridningen av ebola genom att stänga USA:s gränser till Västafrika, något som den amerikanske presidenten än så länge inte anser behövs.


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

"Stor meteor" över Sverige och Norge

Eldklot lyste upp himmelen vid norska gränsen. "Det är en stor meteor, och det här är sällsynt".0 

Ekonominyheter

Kaffepriset upp 60 procent sedan januari

Arabicabönor skenar mest.. "Större inflations­mönster" syns nu på råvarumarknaden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0