Illegal vägrar lämna Sverige – får bidrag ändå

Publicerad 23 december 2020 kl 18.54

Lag & Rätt. Högsta förvaltningsdomstolen ska nu avgöra om en irakisk kvinna som trots utvisningsbeslut blankt vägrar att lämna Sverige ändå ska få rätt till fortsatt hög dagersättning.

Gilla artikeln på Facebook

Kvinnan och hennes barn sökte asyl i Sverige men fick avslag och ett utvisningsbeslut. Tidsfristen för att självmant lämna landet upphörde den 27 december 2019.

Enligt Migrationsverket har kvinnan vid upprepade tillfällen uppgett att hon inte tänker lämna Sverige frivilligt och att hon "inte har en tanke" på att återvända till hemlandet Irak.

På grund av hennes inställning anser sig Migrationsverket sakna förutsättningar att verkställa utvisningsbeslutet. Eftersom hon redan har en passhandling har det enligt Migrationsverket inte bedömts som rimligt eller relevant att ge henne i uppdrag att besöka Iraks ambassad för att få ut en tillfällig resehandling.

Migrationsverket sänkte kvinnans dagersättning med hänvisning till hennes vägran att åka hem. Kvinnan fick dock rätt mot verket i både förvaltningsrätten och kammarrätten.

Olika kammarrätter har en i rad avgöranden slagit fast att dagersättningen inte kan sättas ned enbart av det skälet att den som inte fått uppehållstillstånd inte följt en allmän uppmaning att lämna landet. I stället har det ställts krav på att bidragstagaren vägrat följa anvisningar om att vidta mer specifika åtgärder, såsom att skaffa resedokument.

Praxis från Högsta förvaltningsdomstolen saknas dock, och nu har domstolen beslutat att meddela prövningstillstånd i målet.


Nyheter från förstasidan

"Årets nybyggare" dömd för hedersvåld

Prisades och blev M-politiker. Men nu har mönsterinvandraren dömts efter ett bildrama med dottern.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Var tionde får långtidscovid. Nya svenska studien.0 

Antidepressiva gör fiskar nervösa och fega. Ändrar sitt beteende på grund av läkemedel i vattnet.0 

Kultur

John Cleese ber också om ursäkt – för att han skämtat om vita. Monty Python-komikerns utspel efter Apu-skandalen.0 

Ber om ursäkt för att han gjorde Apus röst i Simpsons. "Jag ber om ursäkt för att jag varit en del i att skapa detta."0