Inga stora nyheter i omskriven Putin-intervju

Publicerad 9 februari 2024 kl 08.33

Utrikes. Den amerikanske journalisten Tucker Carlsons på förhand mycket uppmärksammade intervju med Rysslands president Vladimir Putin innehöll inga stora nyheter när den till sist publicerades natten mot fredagen svensk tid.

Dela artikeln

I intervjun upprepade Putin i huvudsak samma saker som i sitt tv-sända tal till nationen inför kriget i Ukraina 2022, där han höll låda om rysk historia, avnazifiering och så vidare.

När Carlson frågade Putin vad han menade med avnazifiering konkretiserade sig Putin emellertid på ett sätt han inte gjort tidigare, och uppgav att det innebar att Ukraina inom ramarna för ett eventuellt fredsavtal med Ryssland måste förbjuda nazistiska organisationer.

Vissa bedömare har tidigare tolkat det ryska kravet på "avnazifiering" som ett krav på regimskifte i hela Ukraina, men så var det alltså inte.

Som ett exempel på det påstådda behovet av avnazifiering nämnde Putin höstens bisarra hyllningsritual i Kanadas parlament, där landets liberale premiärminister Justin Trudeau, Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och hela parlamentet gav stående ovationer till en nazistisk krigsförbrytare ur Waffen SS.

Efter ritualen kom det dock fram att den hyllade SS-mannen inte bara hade ägnat sig åt att förfölja ryssar utan även sannolikt judar, vilket ledde till att den bisarra händelsen blev en mediesnackis även i Kanada och att parlamentets talman Anthony Rota tvingades avgå.

Vladimir Putin fick också frågor om den amerikanske journalisten Evan Gershkovich, som sitter i fängelse för spioneri i Ryssland. Enligt Putin finns det inget självändamål med att hålla journalisten fortsatt fängslad och villkoren för en eventuell frigivning diskuteras för närvarande med amerikanska myndigheter, enligt Putin.


Nyheter från förstasidan

Skuldsatta dödsbon ökar när fler boomers dör

"Det kan bli en överraskning". Banken har förtur när den belånade generationen går bort.0 

Ekonominyheter

Bostadspriserna "steg" igen

SBAB: Säsongseffekt.. Oklart om priserna stiger på riktigt.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.