Sverige och Nato

Ingen säkerhetsgaranti av USA vid svensk Nato-ansökan

Publicerad 23 april 2022 kl 09.07

Utrikes. USA kommer inte att hjälpa Sverige om Ryssland anfaller medan en svensk ansökan om Nato-medlemskap behandlas av de övriga länderna i alliansen. Det skriver Dagens Nyheter.

Dela artikeln

Inget av de 30 Natoländerna uppger sig i nuläget vara intresserat av att stoppa en medlems­ansökan från vare sig Sverige eller Finland, rapporterar DN med hänvisning till källor i regeringskansliet.

USA säger dock nej till att lämna säkerhetsgarantier som ska gälla under ansökningsprocessen. Det har statssekreteraren för USA:s försvarsdepartement Colin Kahl meddelat både Finlands och Sveriges regeringar.

– Han gjorde klart att USA:s säkerhetsgarantier inte gäller under ansökningsprocessen, utan de gäller först vid fullt medlemskap, säger en av DN:s källor.

Sverige förhandlar samtidigt om skriftliga säkerhetsgarantier med Storbritannien, som är en betydande kärnvapenmakt vars regering redan har gett en muntlig garanti till Sverige. Den garantin innebar dock inte att britterna skulle förklara krig mot Ryssland vid ett angrepp, utan kan innebära att Sverige skulle få ungefär samma stöd som Ukraina har fått under sitt krig med Ryssland denna vår.

Under fredagen har Socialdemokraterna hållit stormöte i Sveriges riksdag för att diskutera medlemskap i Nato. Mötet resulterade dock inte i att man lyckades bestämma sig för en linje i frågan.


Nyheter från förstasidan

"Folkförrädare": Raseriet mot M efter DCA-omröstningen

Storm när partiet skryter om avtalet med USA. "Vi kommer alltid minnas dagen ni sålde ut Sveriges suveränitet."0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.