Coronaprotesten
En demonstrant avlägsnas av polis under Frihetsrörelsens förstamaj-protest mot restriktioner.

Ingen straffas efter olaglig demonstration i Stockholm

Publicerad 5 maj 2021 kl 08.51

Inrikes. De demonstranter som fördes bort av polis under lördagens protest mot corona-restriktioner riskerar inte att straffas. Att delta i en förbjuden demonstration är nämligen inte brottsligt, klargör polisen.

Gilla artikeln på Facebook

Frihetsrörelsens demonstration i lördags samlade minst 1 000 personer. Samtidigt har regeringen med stöd av den nya pandemilagen förbjudit allmänna sammankomster med fler än åtta deltagare.

Polisen beslutade därför i ett tidigt skede att upplösa demonstrationen och uppmanade deltagarna att lämna platsen. Men demonstrationen fortsatte, trots polisens beslut.

Under de närmare två timmar som manifestationen pågick förde polisen då och då bort demonstranter. Sammanlagt avvisades eller avlägsnades 55 personer under dagen, uppger polisens presstalesperson Carina Skagerlind till Fria Tider.

Att någon avvisas innebär att personen ifråga blir ombedd att lämna platsen. Om uppmaningen inte hörsammas kan polisen avlägsna personen, som då körs iväg en bit bort från platsen. De personer som avlägsnades från demonstrationen i lördags kördes i flera fall till Frejgatan som ligger ett par hundra meter från Vasaparken, där demonstranterna samlats för att lyssna till musik och tal.

De som avlägsnades från platsen är dock inte misstänkta för något brott. Polisen kontrollerade inte heller deras identitet. Det är nämligen inte straffbart att delta i – till skillnad från att arrangera – en demonstration med fler än åtta deltagare.

"I dagsläget är det inte möjligt att genomföra en allmän sammankomst med fler än åtta deltagare. Den som arrangerar en sådan begår ett brott mot ordningslagen – det är ett bötesbrott. Den som deltar begår däremot inget brott", skriver Carina Skagerlind i ett mejl till Fria Tider.

Den som sätter sig till motvärn när han avlägsnas av polis kan dock göra sig skyldig till våldsamt motstånd, vilket är brottsligt. Två personer är misstänkta för våldsamt motstånd efter lördagens demonstration. Två av arrangörerna är också misstänkta för brott mot ordningslagen genom att ha anordnat en icke-tillståndsgiven allmän sammankomst. En person är vidare misstänkt för så kallat blåljussabotage.


Invandrarvåldtäkter ska skapa "mångfärgad framtid", hoppas läkare. Uppmanar "svarta, judar, handikappade och frimurare" att "kasta sig över högerfittorna".0 Plus

Forskarna: Så stor är egentligen intelligensklyftan. Närmare 10.000 deltagare detaljstuderades och fick både gener och IQ testade.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Tredubblat förtroende för Vänsterpartiet

Nooshi Dadgostar har lika stort förtroende som Löfven. Inom Vänsterpartiet stöder 80 procent fällningen av regeringen.0 

Ekonominyheter

"Säkra" indikatorn avslöjar dramatisk utveckling för bitcoin

Prognosen: Kursen "smäller" innan helgen.. En av de mest tillförlitliga indikatorerna ger fullt utslag.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.