Coronaprotesten

Reporter: Coronapolis klubbade ned mig

Publicerad 3 maj 2021 kl 11.27

Inrikes. Journalisten Jesper Johansson greps och blev slagen med batong av poliser när han filmade den restriktionskritiska demonstrationen i Stockholm i lördags. Det uppger Johansson själv för SwebbTV.

Gilla artikeln på Facebook

© SwebbTV

Jesper Johansson.

Jesper Johansson säger att han filmade när polisen grep en person som deltog i demonstrationen.

Hans video från händelsen visar hur en polis med munskydd då går fram till Johansson, greppar hans kamera och håller för linsen.

– Du står och filmar mig igen! hörs polismannen utbrista medan Johansson säger "låt mig vara".

Till SwebbTV uppger Jesper Johansson att han försökte "värja utrustningen mot angreppet" från polismannen och följde med i rörelsen.

– Jag försöker att lugna ner situationen och säger "lugn, lugn, lugn". Jag säger att jag inte stod och filmade honom. Men polismannen uppfattade det väl som att jag stått för nära honom, trots att jag stod en och en halv till två meter ifrån honom.

Polisen försökte sedan få ned Johansson på marken, och ytterligare tre poliser anslöt sig. Johansson försökte sätta igång sin mikrofon för att få det hela inspelat, men lyckades inte.

– Jag blir stressad av situationen och försöker komma därifrån. Jag går bort mot en glasbusskur och försöker komma bort från dem. Jag försöker skrika åt dem att jag är fredlig för att tona ner situationen, säger Johansson och fortsätter:

– När de inte lyckas få ner mig på marken drar en av polismännen sin batong och drämmer till mig två gånger över min vänstra vad. Den ena polisen tar mitt ben och den andra tar det andra benet och tvingar ned mig på knä.

Poliserna lade sedan ned honom på mage, medan en av dem tog tag i hans fot och vred om. En annan satte sin fot på hans rygg, och en tredje polis pressade sin tumme mot hans hals, säger Jesper Johansson till SwebbTV.

Poliserna handfängslade och grep Jesper Johansson och förde honom till en polisstation för förhör. Han misstänks nu för våldsamt motstånd.

En polis ville enligt Johansson att det hela skulle utredas som sabotage mot blåljusverksamhet – ett brott med livstids fängelse i straffskalan.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Så mycket tjänar de anställda på Expo – hela listan

Personalen "hängs ut" med namn och månadslön. Vänsterextremisterna uppger sig ha drabbats av "allvarliga ekonomiska svårigheter".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Har bara krav och inga skyldigheter. Kan invandrarnas relation till Sverige verkligen upprätthållas i längden, undrar Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0 

"Jag kallar det PK": Ulf Brunnberg rasar mot nya Saltkråkan. Skådisarnas bråk om nyinspelningen.0