Coronaprotesten
Jesper Johansson trycks till marken efter att ha filmat en polis vid Frihetsrörelsens demonstration den 1 maj.

Polisingripande mot journalist utreds av Reportrar utan gränser

Publicerad 5 maj 2021 kl 23.36

Inrikes. Nya Tiders reporter Jesper Johansson greps av polis när han rapporterade från Frihetsrörelsens förstamajtåg mot restriktioner. Nu utreds händelsen av Reportrar utan gränser.

Gilla artikeln på Facebook

Det var när Jesper Johansson filmade ett polisingripande under Frihetsrörelsens demonstration i Stockholm i lördags som en polis uppmanade honom att backa. Efter att Jesper Johansson backat tillbaka en bit grep en annan polis tag om hans kamera.

– Du ska inte stå och filma mig i ansiktet, förstår du? sade polisen.

Jesper Johanssons film från händelsen går att se i ett inslag på Samhällsnytt.

Strax därefter tog flera poliser tag i Jesper Johansson, slog honom med batong och tryckte ned honom på gatan. Han fördes till en polisbil där han förhördes och informerades om att han var misstänkt för våldsamt motstånd och eventuellt också för sabotage mot blåljusverksamhet.

Våldsamt motstånd bestraffas normalt med böter, medan sabotage mot blåljusverksamhet i grova fall kan ge livstids fängelse. Fria Tider har varit i kontakt med polisen för att få besked om Jesper Johansson är misstänkt för sabotage mot blåljusverksamhet, men har i skrivande stund inte fått något svar.

Fria Tider har talat med Reportrar utan gränsers ordförande Erik Halkjaer som säger att han kommer att utreda händelsen. Han har talat med Jesper Johansson och kommer att höra av sig till polisen för att få deras syn på saken.

– Om vi anser att det har skett ett övertramp mot pressfriheten så gör vi ett uttalande om det, säger Halkjaer.

Huruvida polisen har agerat korrekt vill han inte uttala sig om innan han haft tillfälle att skapa sig en heltäckande bild av vad som hänt.

Alternativmedia har rapporterat om händelsen, men i de stora etablissemangstidningarna är det tyst. På frågan om det hade varit lika tyst om en reporter från DN hade fått samma behandling som Jesper Johansson svarar Erik Halkjer:

– Det är omöjligt att säga. Jag tycker det är väldigt tragiskt om det är så att en journalist har blivit angripen av polisen och blivit avbruten i sitt jobb och det inte uppmärksammas. Men det kan vara så att våra medier är på den här bollen och precis som jag håller på och reder ut detta och då kan det ju ta ett par dagar innan det kommer ut. Det är svårt att veta.


Invandrarvåldtäkter ska skapa "mångfärgad framtid", hoppas läkare. Uppmanar "svarta, judar, handikappade och frimurare" att "kasta sig över högerfittorna".0 Plus

Forskarna: Så stor är egentligen intelligensklyftan. Närmare 10.000 deltagare detaljstuderades och fick både gener och IQ testade.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Tredubblat förtroende för Vänsterpartiet

Nooshi Dadgostar har lika stort förtroende som Löfven. Inom Vänsterpartiet stöder 80 procent fällningen av regeringen.0 

Ekonominyheter

"Säkra" indikatorn avslöjar dramatisk utveckling för bitcoin

Prognosen: Kursen "smäller" innan helgen.. En av de mest tillförlitliga indikatorerna ger fullt utslag.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Analys: Fed-flopp i medieskugga. Bankernas märkliga deponeringar kan visa att kraschen är nära.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Forskare lyckas fånga elektronens hopp på film. För första gången synlig för det mänskliga ögat.0 

Kultur

Nationalmuseum: Tavla som visar fiskare i båt är rasistisk. Sprider idé om "nedärvda folkliga särdrag".0