Bostadsbubblan

Ingves: Giriga bostadsägare har förstört svensk ekonomi

Publicerad 18 februari 2024 kl 13.01

Ekonomi. Sverige borde lägga ned Riksbanken och byta ut kronan mot euron även om det innebär att vi förlorar rätten att göda väljare med ränteavdrag. Det anser tidigare Riksbankschefen Stefan Ingves, som är rejält trött på den bolånedrivna svenska ekonomin.

Dela artikeln

Det är ord och inga visor när Ingves ger sin bild av hur Sveriges bolånedrivna ekonomi fungerar i en längre intervju med SvD Näringsliv idag.

På senare år har omvärldens oro för den dysfunktionella svenska bostadsmarknaden hamnat i blickfånget och den svenska kronan dalat kraftigt mot världens stora valutor.

Enligt den tidigare riksbankschefen har det nu blivit nödvändigt att avskaffa den allt mer knackiga svenska valutan, lägga ned Riksbanken och införa euron.

Att Sverige har fått en så komplicerad bostadsmarknad beror helt enkelt på att svenskarna har varit för giriga och använt bostadsmarknaden för att försöka rigga ett system som gynnar dem själva, om man får tro Stefan Ingves.

Att det i praktiken inte går att bo i hyresrätter och att även ganska mediokra lägenheter numera är så dyra att man måste låna för att ha råd med dem är inget som bara råkat inträffa, utan en följd av medvetna beslut.

– Det är djupt olyckligt att vi i Sverige har valt att rigga systemet på det sättet, säger Ingves till SvD.

Åtgärderna man borde vidta är bland annat att bygga hyresrätter, införa marknadshyror, återinföra fastighetsskatten och ta bort ränteavdragen, enligt Ingves. Men han nämner också något annat:

– Inte minst att utöka tilldelningen av land, för det är ju ingen brist på mark i Sverige. Men vi har fastnat i ett system där genomsnittsväljarna har valt att gynna sig själva.

I intervjun säger Ingves att svenskarna har röstat för att inget ska hända. År efter år har regeringar röstats fram som framgångsrikt strypt tillgången på bostäder och ökat priserna. Detta har svenskarna röstat på – för att gynna sig själva.

– Det är i mångt och mycket en generationsfråga där de olika grupperna har valt att karva ut sin del av kakan, säger Ingves till SvD.

Systemet innebär enligt Ingves att äldre, som är i majoritet, har gynnats kraftigt medan yngre måste "belåna sig" för att kunna köpa bostad.


Nyheter från förstasidan

Sverige skänkte 150 miljarder till EU:s coronafond – har fått 0 kr tillbaka

Enda EU-landet som inte ens ansökt om utbetalning. Sverige uppfyller inte "klimatkraven" för att få tillbaka en liten del av sina pengar.0 

Ekonominyheter

SBAB sänker samtliga bolåneräntor

Beskedet.. "Vi är inne i en period med sjunkande räntor."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.