Uppdrag Granskning-journalisten Gellert Tamas inslag om apatiska flyktingbarn från 2006 får hård kritik i SVT:s interna utredning av programmet.

Internutredning fäller Gellert Tamas för 14 år gammal asylbluff i Uppdrag Granskning

Publicerad 23 april 2020 kl 16.41

Media. Statliga SVT:s prestigeprogram Uppdrag gransknings reportage om de "apatiska barnen" fick stor påverkan på debatten om påstådd apati bland barn till asylsökande romer i början av 2000-talet. Men nu visar en intern utredning som SVT har gjort att programmet var osakligt, utelämnade fakta och vilseledde tittarna.

Gilla artikeln på Facebook

Ulf Johansson, programmets ansvarige utgivare, tillsatte en internutredning som nu riktar hård kritik mot programmet och de arbetsmetoder som journalisten Gellert Tamas använde för att skapa intrycket av att de så kallade apatiska barnen var sjuka på riktigt.

Programmet antydde även att de läkare som ifrågasatte barnens sjukdomsbild drevs av politiska, och alltså i praktiken invandrings­kritiska, motiv.

Trots att det saknades bevis för "apatisk" sjukdom hos barnen friades reportaget helt av Granskningsnämnden, som vid tidpunkten hade en tydlig vänsterprofil när det gällde SVT:s skildringar av sådant som invandringspolitik, asyl och Sverigedemokraterna.

Men SVT:s internutredare Johan Åsard, som tidigare jobbat på TV4:s Kalla fakta, ifrågasätter nu hela premissen för programmet. Han finner nämligen att det var fullt rimligt att fråga sig om de apatiska barnen kunde vara manipulerade, vilket flera läkare gjorde i den statliga utredning som programmet granskade.

Åsard-utredningen pekar på flera sakfel i programmet som ger ett ”förledande intryck” och slår fast viktig information utelämnades av Gellert Tamas. Den genomsnittlige SVT-tittaren, inom det statliga bolaget ofta internt kallad "Nisse i Hökarängen", gavs därmed ingen ärlig chans att bedöma sanningshalten i programmet, enligt utredningen.

Gellert Tamas har å sin sida begärt att få bemöta kritiken i rapporten och förnekar helt att han var oseriös när han gjorde programmet.


Stor guide: Bli helt ospårbar online. Uttryck dig fritt och riskfritt på nätet – vi lär dig använda enkla tekniken som inte ens NSA rår på.552 Plus

Nyheter från förstasidan

Nu 7.000 döda i Sverige

Samtidigt i Norge: 349 döda totalt. Tegnell: "En väldigt hög nivå."0 

Ekonominyheter

Positiva trenden från i våras bruten. Dyster prognos för stora branscher om trenden håller i sig0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Konstgjort ben läker skelettskador. Forskarnas nya metod.0 

Svenska Gunnel, 27, dog som sexslav hos afghaner. Blev offer – redan före massinvandringen.0 Plus

Kultur