Uppdrag Granskning-journalisten Gellert Tamas inslag om apatiska flyktingbarn från 2006 får hård kritik i SVT:s interna utredning av programmet.

Internutredning fäller Gellert Tamas för 14 år gammal asylbluff i Uppdrag Granskning

Publicerad 23 april 2020 kl 16.41

Media. Statliga SVT:s prestigeprogram Uppdrag gransknings reportage om de "apatiska barnen" fick stor påverkan på debatten om påstådd apati bland barn till asylsökande romer i början av 2000-talet. Men nu visar en intern utredning som SVT har gjort att programmet var osakligt, utelämnade fakta och vilseledde tittarna.

Gilla artikeln på Facebook

Ulf Johansson, programmets ansvarige utgivare, tillsatte en internutredning som nu riktar hård kritik mot programmet och de arbetsmetoder som journalisten Gellert Tamas använde för att skapa intrycket av att de så kallade apatiska barnen var sjuka på riktigt.

Programmet antydde även att de läkare som ifrågasatte barnens sjukdomsbild drevs av politiska, och alltså i praktiken invandrings­kritiska, motiv.

Trots att det saknades bevis för "apatisk" sjukdom hos barnen friades reportaget helt av Granskningsnämnden, som vid tidpunkten hade en tydlig vänsterprofil när det gällde SVT:s skildringar av sådant som invandringspolitik, asyl och Sverigedemokraterna.

Men SVT:s internutredare Johan Åsard, som tidigare jobbat på TV4:s Kalla fakta, ifrågasätter nu hela premissen för programmet. Han finner nämligen att det var fullt rimligt att fråga sig om de apatiska barnen kunde vara manipulerade, vilket flera läkare gjorde i den statliga utredning som programmet granskade.

Åsard-utredningen pekar på flera sakfel i programmet som ger ett ”förledande intryck” och slår fast viktig information utelämnades av Gellert Tamas. Den genomsnittlige SVT-tittaren, inom det statliga bolaget ofta internt kallad "Nisse i Hökarängen", gavs därmed ingen ärlig chans att bedöma sanningshalten i programmet, enligt utredningen.

Gellert Tamas har å sin sida begärt att få bemöta kritiken i rapporten och förnekar helt att han var oseriös när han gjorde programmet.


Så censurerar journalisterna om invandringen. "Studio Ett"-veteranen beskriver nu sina egna erfarenheter från Sveriges Radio.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Media

Trump öppnar för att "stänga ner" Twitter

Anklagar plattformen för att "helt tysta konservativa röster".. "Vi kommer att hårt reglera eller stänga ner dem innan vi låter det ske."0 

Ring P1 fälls för invandringskritik

Inte "förenligt med demokratin" att säga vad man vill.. Nu fälls Sveriges Radios inringarprogram av Granskningsnämnden.0 

Aftonbladet: "Påfallande många judar" bakom coronakritiken mot Sverige

"Typ som Wolodarski, Göran Rosenberg".. Den svenska linjen har "påfallande många" judiska kritiker, varnar tidningen i sin samtidspodd.0 

Vetenskap

Var tredje europeisk kvinna bär på supergen från neandertalare. De som bär på genen föder fler barn och får färre missfall.0 Plus

Forskare undersöker om snus skyddar mot corona. Fick förfrågan från franska kollegor.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus